Μάικλ Μουρ: «Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκτελέστηκε εν ψυχρώ» - iefimerida.gr

Μάικλ Μουρ: «Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκτελέστηκε εν ψυχρώ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Fahrenheit 9/11» Μάικλ Μουρ δεν πιστεύει ότι η ομάδα SEAL του αμερικανικού Ναυτικού απλώς σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια επιδρομή, αλλά ότι τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Ο Μάικλ Μουρ, που συνηθίζει να εκφράζει ακραίες για την αντοχή του μέσου Αμερικανού απόψεις, εξηγεί στο site TheWrap (http://www.thewrap.com/) ότι κατά τη γνώμη του ο Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να είχε περάσει από δίκη, αλλά και τη θεωρία του ότι το Πακιστάν είχε ουσιαστικά τον νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Όλες αυτές τις μέρες, ο Μουρ καλεί μέσω Twitter την κυβέρνηση Ομπάμα να μιλήσει ξεκάθαρα για τις συνθήκες θανάτου του Μπιν Λάντεν. Το γεγονός ότι κάθε μέρα ο Λευκός Οίκος αλλάζει και λίγο τις λεπτομέρειες της αφήγησης για την επιδρομή στην Αμποταμπάντ φαίνεται να στηρίζει την άποψη του Μουρ ότι δεν είναι όλα καθαρά και ξάστερα.

Λέει ψέματα ο Ομπάμα για το πώς πέθανε ο Μπιν Λάντεν;

Η κοινή λογική λέει ότι τον εκτέλεσαν. Αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιο. Πες το μας, όμως, και σταμάτα να μας αντιμετωπίζεις σαν παιδιά. Πιστεύω πολύ στον Ομπάμα, αλλά μας έχουν πει τρεις διαφορετικές ιστορίες μέσα σε τρεις μέρες. «Υπήρξε ανταλλαγή πυρών». «Χρησιμοποίησε μια γυναίκα ως ανθρώπινη ασπίδα». Τώρα αποδεικνύεται ότι τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν αλήθεια. Ο Μπιν Λάντεν δεν ήταν οπλισμένος.

Έχει σημασία αν εκτελέστηκε; Πιστεύεις πως του άξιζε να περάσει από δίκη;

Εγώ είμαι Καθολικός και η θέση της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα είναι ότι είμαστε 100% εναντίον της θανατικής ποινής, εκτός αν χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα. Πάρτε τη δίκη της Νυρεμβέργης. Δεν φυτέψαμε απλώς μια σφαίρα στο κεφάλι των χειρότερων καθαρμάτων της ιστορίας. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να δικαστούν και να έρθουν στο φως τα εγκλήματά τους. Σε μια δημοκρατία πιστεύουμε στη δικαιοσύνη και σ’ ένα δικαστικό σύστημα που λέει ότι όλοι δικαιούνται μια δίκαιη δίκη... και μετά τους κρεμάμε. Δεν σημαίνει δηλαδή πως δεν μπορούμε να τους κρεμάσουμε μετά.

Θεωρείς ότι ο κόσμος θα θυμώσει αν αποδειχτεί ότι η όλη επιχείρηση ήταν λιγότερο ηρωική απ’ όσο φάνηκε αρχικά;

Μα ήταν ηρωική. Δεν υπήρχε λόγος να ωραιοποιηθεί. Οι άνθρωποι που κατέχουν τις θέσεις εξουσίας είναι υπερπροστατευτικοί με το εκλογικό σώμα. Σε κάποιους δεν θα αρέσει η αλήθεια, αλλά μη μας δουλεύετε άλλο σχετικά μ’ αυτά τα ζητήματα. Η κυβέρνηση, και ειδικά το Πεντάγωνο, έχει κακό ιστορικό όσον αφορά την αλήθεια. Έχει εξαπατήσει τους πολίτες επανειλημμένα, όπως στις υποθέσεις Τζέσικα Λιντς και Πατ Τίλμαν, που ήταν κατασκευασμένες, και θα αποδειχτεί ότι και αυτή η «ανταλλαγή πυρών» είναι παραμύθι.

Θα κοστίσει στον Ομπάμα πολιτικά αν αποδειχτεί ότι η όλη ιστορία ήταν εν μέρει ψεύτικη;

Όχι, γιατί τα βασικά γεγονότα παραμένουν. Ο Οσάμα είναι νεκρός, και όλοι είναι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Στο Twitter υποστήριξες ότι το Πακιστάν φυλούσε τον Μπιν Λάντεν.

Δεν πρόκειται για κάποια θεωρία συνομωσίας. Αυτή η πόλη έχει φρουρά. Ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε ένα σπίτι δίπλα σε ένα στρατόπεδο. Πού ήταν οι σωματοφύλακές του; Δεν υπήρχαν σωματοφύλακες, γιατί υπεύθυνοι γι’ αυτόν ήταν οι Πακιστανοί. Τον είχαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Αποτελούσε ακόμα ο Μπιν Λάντεν απειλή για τις ΗΠΑ λοιπόν;

Η δραστηριότητά του είχε πάψει εδώ και μερικά χρόνια. Τώρα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αδέσποτους βομβιστές καμικάζι. Κατά πάσα πιθανότητα ο Μπιν Λάντεντ έλεγε: «Τι ξεφτίλα είναι αυτή; Συνδέστε με με το ίντερνετ κι αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου».

Ξαφνιάστηκες που δεν τον βρήκαμε μέσα σε μια σπηλιά;

Καθόλου. Στο «Fahrenheit 9/11» άφησα να εννοηθεί ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν πολυεκατομμυριούχος, και, όπως ξέρετε, τέτοιοι άνθρωποι δεν ζουν σε σπηλιές. Είπα στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ ότι ζει κάπου με όλες τις ανέσεις, με πολύ χρήμα, και όχι σε κάποια σπηλιά στις περιοχές όπου ζουν διάφορες φτωχές φυλές.

Γιατί δεν αναφέρεται πιο συχνά το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν πλούσιος;

Από την πρώτη μέρα, χρησιμοποιούσαν το όνομά του μαζί με την ιδιότητα «μουσουλμάνος», για να φοβόμαστε τους μουσουλμάνους. Ήταν και πολυεκατομμυριούχος εκτός από Μουσουλμάνος, αλλά δεν αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα ψυχολογικά προφίλ των πολυεκατομμυριούχων. Όλοι αυτοί που έριξαν τα αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους ταξίδευαν πρώτη θέση.

Πιστεύεις την ιστορία με την ταφή του Οσάμα στη θάλασσα;

Αυτά είναι μαλακίες. «Η ταφή του έγινε σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση». Έχω πολλούς μουσουλμάνους φίλους στο Μίσιγκαν. Όταν πηγαίνω σε κάποια μουσουλμανική κηδεία στο Ντιτρόιτ, δεν ανεβαίνουμε σε κανένα ελικόπτερο μετά την ακολουθία για να πετάξουμε το πτώμα στη λίμνη. Ανησυχούμε πάρα πολύ μήπως αναστατώσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο. Μόλις του φυτέψαμε μια σφαίρα στο κεφάλι, γαμώτο, λες να τους νοιάζει πώς του κάναμε την κηδεία;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ