Η Μέρκελ κινδυνεύει να την ... πάθει άσχημα από μια γυναίκα - iefimerida.gr

Η Μέρκελ κινδυνεύει να την ... πάθει άσχημα από μια γυναίκα

Η Μέρκελ κινδυνεύει να την ... πάθει άσχημα από μια γυναίκα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια μικρόσωμη γυναίκα απειλεί να προκαλέσει μεγάλη πολιτική ζημιά στην Αγκελα Μέρκελ, στις εκλογές της Κυριακής, 13 Μαΐου, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

Πρόκειται για την εξαιρετικά δημοφιλή Χανελόρε Κραφτ, πρωθυπουργό του εν λόγω γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου και υψηλόβαθμου στελέχους των Σολιαλδημοκρατών (SPD).

Με την αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία ολοκληρώνεται η διαδικασία των τοπικών εκλογών- έπονται οι βουλευτικές, το 2013. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές για την γερμανίδα Καγκελάριο και τους συμμάχους της.

Οι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τη μάχη στο συγκεκριμένο ομόσπονδο κρατίδιο ως την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση έπειτα από την εκδήλωση της κρίσης χρέους. Η πεποίθησή τους αυτή απορρέει από το συγκερασμό τεσσάρων, τουλάχιστον, λόγων.

Πρώτον: η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι το μεγαλύτερο, από πλευράς πληθυσμού, γερμανικό κρατίδιο. Υπερβαίνει τα 18 εκατομμύρια κατοίκων, περίπου 6 εκ. περισσότερα από όσα διαμένουν στο δεύτερο πολυπληθέστερο, τη Βαυαρία. Είναι προφανές λοιπόν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όποια κι αν είναι, θα προσλάβουν ξεχωριστό πολιτικό ειδικό βάρος.

Δεύτερον: Το πολιτικό δίλημμα που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία μοιάζει με ... μικρογραφία του ερωτήματος, το οποίο απασχολεί τους πάντες σε όλη την Ευρώπη: Αυστηρή λιτότητα και περικοπές για να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά του κρατιδίου, ή «χαλαρή» πολιτική, στηριγμένη σε νέο δανεισμό, ώστε πρώτα να αναθερμανθεί η οικονομία και κατόπιν - ως αποτέλεσμα της αναθέρμανσης- να αρχίσουν να μειώνονται δραστικά τα χρέη;

Λιτότητα και περικοπές επιζητούν, τόσο ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρέτγκεν, όσο και η Κρίστιαν Λίντνερ, των Ελεύθερων Δημοκρατών. Αντίθετη είναι η θέση της Χανελόρε Κραφτ, πρωθυπουργού της κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία όμως δεν κατάφερε να «περάσει» τον προϋπολογισμό της από την τοπική Βουλή.

«Πώς θα αρνηθεί κατόπιν πίστωση χρόνου σε Ισπανούς και Ιταλούς;»

Κάνοντας λοιπόν ... προβολή του κρατιδίου στη συνολική ευρωπαϊκή εικόνα, με ή χωρίς στοιχεία υπερβολής, οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν κάτι: Ότι, εάν οι Χριστιανοδημοκράτες ηττηθούν στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, η ίδια η γερμανίδα Καγκελάριος «θα δυσκολευτεί πολύ να επιμείνει στη σκληρή πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και να αρνηθεί στους Ισπανούς και τους Ιταλούς πίστωση χρόνου». Στην Ελλάδα δεν έκαναν αναφορά οι γερμανοί πολιτικοί αναλυτές- προφανώς τη θεωρούν ... αγκιστρωμένο ψάρι.

Τρίτον: Προσφάτως ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες ηττήθηκε στο Σλέσβιχ-Χολστάιν. Γενικώς, η οκτάμηνη διαδικασία των τοπικών εκλογών ήταν οδυνηρή για το συντηρητικό συνασπισμό, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης πτώσης των Ελεύθερων Δημοκρατών. Εάν επέλθει ήττα και στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, η κυρία Μέρκελ θα χάσει κατά κράτος στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων- και όχι μόνο...

Τέταρτον: Η μικροκαμωμένη κυρία Κραφτ είναι λαοφιλής, πολλοί δε τη θεωρούν «αντι- Μέρκελ», πιθανή αντίπαλο της νυν Καγκελαρίου στις εκλογές του 2013.

Η κυρία Κραφτ, 51 ετών, ηγετική φυσιογνωμία του SPD στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, είναι πρωθυπουργός του κρατιδίου από τον Ιούλιο του 2010. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρωθυπουργικά καθήκοντα, από την ίδρυση του ομόσπονδου κρατιδίου, το 1946.

Από τη 1η Νοεμβρίου 2011 έως την 31η Οκτωβρίου 2011 ήταν πρόεδρος της Μπούντεσρατ, της Άνω Βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου και η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή τη θέση.

Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ και στο Kings College του Λονδίνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ντούισμπουργκ το 1989. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.

Τι «δίνουν» οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία; Στο SPD το 38% των ψήφων, στους Χριστιανοδημοκράτες 30%, στους Πράσινους 11%. Για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, προβλέπουν πως μάλλον θα κατορθώσουν να υπερβούν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ