Γιατί αποκήρυξε την αμερικανική υποκοότητα ο συνιδρυτής του Facebook; - iefimerida.gr

Γιατί αποκήρυξε την αμερικανική υποκοότητα ο συνιδρυτής του Facebook;

Γιατί αποκήρυξε την αμερικανική υποκοότητα ο συνιδρυτής του Facebook;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βραζιλιανής καταγωγής συνιδρυτής της πιο διαδεδομένης και κερδοφόρας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Εντουάρντο Σάβεριν, δεν είναι πλέον Αμερικανός πολίτης σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Το δίκτυο, που επικαλείται στοιχεία από την oικονομική υπηρεσία των ΗΠΑ, κάνει λόγο για κίνηση συμφέροντος από τον Σάβεριν μια εβδομάδα πριν τη δημόσια προσφορά μετοχών του facebook.

Αν και δεν είναι πλέον ξεκάθαρο το ποσοστό των μετοχών που έχει στην κατοχή του ο ένας εκ των τεσσάρων «πατέρων» της πλατφόρμας (το 2009 κατείχε το 5%, αλλά έκτοτε έχει πουλήσει μετοχές), οι φόροι που θα πρέπει να καταβάλλει έστω και για το μικρό μερίδιό του στην κοινωνική πλατφόρμα είναι υπέρογκοι. Ο «εκπατρισμός» του ωστόσο είναι πιθανό να του γλιτώσει μελλοντικά από αρκετές χιλιάδες δολάρια, που θα έπρεπε να καταβάλλει στις αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες.

Σε πρακτικούς και όχι φορολογικούς λόγους απέδωσε ωστόσο την απόφαση του Σάβεριν ο εκπρόσωπός του. «Ο Εντουάρντο προσφάτως ανακάλυψε ότι είναι πολύ πιο λειτουργικό για τον ίδιο να γίνει επισήμως κάτοικος Σιγκαπούρης, αφού σκοπεύει να ζήσει εκεί επ' αόριστον. Οι δεσμοί του με τη Βραζιλία, την πατρίδα του αλλά και τις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυροί».

Κι ενώ η εφορία αναμένεται να ζητήσει προσεχώς το δικό της μερίδιο στο φαινόμενο του "facebook" από τους μετόχους του, η κίνηση του Σάβεριν αποτελεί ένδειξη δημιουργικής «φοροδιαφυγής», δεδομένου ότι υπόλογοι σε φορολογία είναι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής τους. Στην ίδια πρακτική κατέφυγαν την περασμένη χρονιά 1.781 Αμερικανοί πολίτες, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σχέση με το 2010.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ