Στα 3 δισ. το Ελλειμμα το πρώτο τετράμηνο του 2012, έναντι 6,8 δισ. πέρυσι

Μειωμένο κατά 55% ήταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα οποία αφορούν στην εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, το πρώτο τετράμηνο, το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης υποχώρησε στα 3 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σημαντική περαιτέρω μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς και τον περιορισμό των τόκων. Αντίθετα τα έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα στα περυσινά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες το τετράμηνο εμφάνισαν μείωση κατά 10% στα 18,5 δισ. ευρώ από 20,6 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα έσοδα διατηρήθηκαν στα 14,7 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για τόκους μειώθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τα στοιχεία της ΤτΕ καταγράφουν επίσης συρρίκνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το οποίο εμφανίζει πλεόνασμα στο τετράμηνο 549 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 703 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ