Μίνι κραχ στην αγορά ακινήτων - iefimerida.gr

Μίνι κραχ στην αγορά ακινήτων

Μίνι κραχ στην αγορά ακινήτων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ελεύθερη πτώση στις τιμές των ακινήτων- παλιών και νέων- κατέγραψε εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, η Τράπεζα της Ελλάδας, αν και παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ειδικά στα νεόδμητα οι τιμές παραμένουν σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα, παρά το στοκ των αδιάθετων διαμερισμάτων.

Ειδικότερα, οι τιμές ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 9,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, ενώ για το σύνολο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,3% έναντι 4,7% το 2010.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις πρόσφατες επισημάνσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι στη περίπτωση που γίνει αύξηση των αντικειμενικών αξιών- όπως προβλέπει το Μνημόνιο- η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τη φορολογία στις μεταβιβάσεις αλλά και στη κατοχή ακινήτων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το σοκ για τη κτηματαγορά ίσως να είναι μη αναστρέψιμο.

Στα επιμέρους στοιχεία, η μείωση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 ήταν 10,3% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 8,6% για τα «παλαιά» (ηλικίας άνω των 5 ετών).

Επισημαίνεται, πάντως, η σχετικά μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων σε όλη την προηγούμενη περίοδο της τρέχουσας κρίσης, γεγονός που φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Πράγματι, για το 2011 ως σύνολο, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 4,8% και 5,6% αντίστοιχα, ενώ ανάλογη σχέση παρατηρήθηκε το 2010 («νέα»: -4,2%, «παλαιά»: -5%) και το 2009 («νέα»: -2%, «παλαιά»: -4,8%).

Οι συναλλαγές-εκτιμήσεις για κατοικίες, που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιοδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασαν το α΄ τρίμηνο του 2012 τις 5,9 χιλιάδες έναντι 7,7 χιλιάδων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2011, οι συναλλαγές το α΄ τρίμηνο του 2012 ήταν μειωμένες κατά 54,1%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ