Οι συμμετοχές Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού σε final four [εικόνες+βίντεο] - iefimerida.gr

Οι συμμετοχές Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού σε final four [εικόνες+βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντιμετωπίζουν ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα στον ημιτελικό του final four της Κωνσταντινούπολης με στόχο να ανατρέψουν τα προγνωστικά κόντρα στους πανίσχυρους αντιπάλους του και να βρεθούν στον τελικό της Euroleague.

To iefimerida.gr με αφορμή την συμμετοχή των δύο ελληνικών ομάδων στο final four, κάνει μία αναδρομή στις προηγούμενες παρουσίες τους στην τελική φάση της διοργάνωσης. Αυτή είναι η 10η συμμετοχή του Παναθηναϊκού σε final four, έχοντας κατακτήσει έξι φορές το βαρύτιμο τρόπαιο (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011), ενώ για τον Ολυμπιακό είναι η έβδομη παρουσία του, έχοντας ανεβεί στην κορυφή της Ευρώπης μία φορά το 1997.

Τελ Αβίβ 1994

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατάφεραν για πρώτη φορά να φτάσουν σε final four και βρέθηκαν αντιμέτωποι στα ημιτελικά. Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν με 77-72 των «πράσινων» και προκρίνονται στον τελικό. Πρωταγωνιστής για την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη ήταν ο Ζάρκο Πάσπαλι με 22 πόντους, ενώ από πλευράς του «τριφυλλιού» ο Αλεξάντερ Βολκόφ σημείωσε 32 πόντους. Στον τελικό ο Ολυμπιακός πλήρωσε το μπλακ άουτ που έπαθε στο τελευταίο 7λεπτο του αγώνα, που έδωσε την ευκαιρία στην Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς χάρη στο τρίποντο του Κόρνι Τόμπσον να κατακτήσει τον τίτλο επικρατώντας με 59-57. Οι «πράσινοι» πήραν την τρίτη θέση νικώντας στον μικρό τελικό την Μπαρτσελόνα με 100-83.

Σαραγόσα 1995

Οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι στο final four της Σαραγόσα, με τον Ολυμπιακό να παίρνει και πάλι το εισιτήριο για τον τελικό, επικρατώντας με 58-52. Αντιμέτωπος των «ερυθρόλευκων» ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που κατέκτησε το τρόπαιο νικώντας με 73-61. Οι «πράσινοι» στον μικρό τελικό νίκησαν 91-77 τη Λιμόζ και κατέλαβαν εκ νέου την τρίτη θέση.

Παρίσι 1996

Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε την Euroleague. Οι «πράσινοι» του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, με τη βοήθεια ενός από τους κορυφαίους Αμερικανούς μπασκετμπολίστες που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη, του Ντομινίκ Ουίλκινς που πέτυχε 35 πόντους, επικράτησαν στον ημιτελικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 81-71. Οι «πράσινοι» μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό και χάρη στο κόψιμο του Στόγιαν Βράνκοβιτς στο λέι απ του Μοντέρο στον αιφνιδιασμό στο τέλος του αγώνα, γίνονται πρωταθλητές Ευρώπης με το 67-66 επί της Μπαρτσελόνα.

Ρώμη 1997

Ο Ολυμπιακός στην τρίτη παρουσία του σε final four ευτύχησε να κατακτήσει για πρώτη και μοναδική μέχρι φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, με προπονητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεπέρασαν στον ημιτελικό το εμπόδιο της Ολύμπια Λιουμπλιάνας με 74-65, ενώ στον τελικό νίκησαν 73-58 την Μπαρτσελόνα με πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Ρίβερς, που σημείωσε 26 πόντους.

1999 Μόναχο

Ο Ολυμπιακός στην τέταρτη παρουσία του σε final four δεν κατάφερε για πρώτη φορά να προκριθεί στον τελικό, καθώς ηττήθηκε στον ημιτελικό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ζαλγκίρις Κάουνας με 87-71. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν την τρίτη θέση επικρατώντας στον μικρό τελικό της Μπολόνια Τιμσίστεμ με 74-63.

Θεσσαλονίκη 2000

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του στο κλειστό της Πυλαίας. Οι «πράσινοι» στον ημιτελικό νίκησαν 81-71 την Εφές Πίλσεν, ενώ στον τελικό ξεπέρασαν το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκέρσον με 73-67. Πρωταγωνιστής για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν ο Ζέλικο Ρέμπρατσα με 20 πόντους, που αναδείχτηκε και σε mvp του final four.

Μπολόνια 2002

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για τρίτη φορά την Euroleague, πετυχαίνοντας μία μεγάλη ανατροπή στον τελικό κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια, που αγωνιζόταν εντός έδρας. Οι «πράσινοι» στον ημιτελικό ξεπέρασαν το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 83-75. Στον τελικό που έγινε την Κυριακή του Πάσχα, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αν και βρέθηκε να χάνει ακόμη και με 14 πόντους, κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 89-83. Το «κρυφό χαρτί» του Σέρβου τεχνικού ήταν η χρησιμοποίηση του Λάζαρου Παπαδόπουλου (νυν παίκτη του Ολυμπιακού), ενώ οι Ιμπραήμ Κουτλουάι και Ντέγιαν Μποντιρόγκα με 22 και 21 πόντους αντίστοιχα οδήγησαν το «τριφύλλι» ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

Μόσχα 2005

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε ξανά σε final four μετά από τρία χρόνια, όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, μια και ηττήθηκε με 91-82 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό. Στον μικρό τελικό νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 91-84 και κατέλαβε την τρίτη θέση της διοργάνωσης.

Αθήνα 2007

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την ευκαιρία να αναδειχτεί για τέταρτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης μέσα στην έδρα του. Οι «πράσινοι» επικράτησαν της Ταουγκρές στον ημιτελικό με 67-53 και μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό, νίκησαν 93-91 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και «έραψαν» το τέταρτο αστέρι στην φανέλα τους. Η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε μία προσωπική μονομαχία των δύο κορυφαίων Ελλήνων γκαρντ των τελευταίων χρόνων, του Δημήτρη Διαμαντίδη (15 πόντοι) και του Θοδωρή Παπαλουκά (23 πόντοι), που έκανε τα πάντα για να δώσει στην ΤΣΣΚΑ το βαρύτιμο τρόπαιο.

Βερολίνο 2009

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντήθηκαν μετά από 14 χρόνια σε final four, με τους «ερυθρόλευκους» να επιστρέφουν στην τελική φάση της Euroleague μετά από 10 χρόνια. Οι «πράσινοι» έκαμψαν την αντίσταση του Ολυμπιακού με 84-82, με τον Γιάννη Μπουρούση να αστοχεί στο τέλος. Πρωταγωνιστές για το «τριφύλλι» ήταν οι Νίκολα Πέκοβιτς (20π.), Μάικ Μπατίστ (19π.), Βασίλης Σπανούλης (18π.), ο οποίος είναι πλέον ο αρχηγός του Ολυμπιακού, αλλά και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με 18 πόντους.

Στον τελικό, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 20 πόντους στο ημίχρονο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (48-28). Οι Ρώσοι, αν και μετέτρεψαν στα τελευταία λεπτά το παιχνίδι σε ντέρμπι, δεν στέρησαν από τον Παναθηναϊκό το πέμπτο τρόπαιο της ιστορίας του. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 73-71, καθώς το τρίποντο του Ραμούντας Σισκάουσκας(σ.σ. εκ των πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του 4ου ευρωπαϊκού του Παναθηναϊκού στην Αθήνα το 2007) στην λήξη του χρόνου ήταν άστοχο. Αυτός ήταν ο έβδομος τίτλος που κατέκτησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έγινε ο πολυνίκης προπονητής της διοργάνωσης.

Παρίσι 2010

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο final four, αλλά δεν κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Στον ημιτελικό το καλάθι του Τζος Τσίλντρες έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, μετά το άστοχο τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς, όπου οι «ερυθρόλευκοι» του Παναγιώτη Γιαννάκη νίκησαν 83-80 την Παρτιζάν. Στον τελικό η ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα δεν άφησε περιθώρια στον Ολυμπιακό, ο οποίος ηττήθηκε με 86-68.

Βαρκελώνη 2011

Ο Παναθηναϊκός, αφού κατάφερε να αποκλείσει στα προημιτελικά παρά το μειονέκτημα έδρας το φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague, Μπαρτσελόνα, στο γήπεδο της οποίας διεξήχθη το final four, έφτασε στην κατάκτηση του 6ου ευρωπαϊκού τροπαίου του. Στον ημιτελικό νίκησε άνετα την Σιένα με 77-69, ενώ στον τελικό επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 78-70. Ο Μάικ Μπατίστ πέτυχε 18 πόντους, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης που αναδείχτηκε σε mvp του final four, όπως και της διοργάνωσης, είχε 16 πόντους και 9 ασίστ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ