Ολάντ: Στα δικαστήρια οι κερδοφόρες εταιρείες που απολύουν χωρίς λόγο

Την πρόθεση του νέου Προέδρου της Γαλλίας να θεσπίσει αντικίνητρα ώστε οι μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες να μην προχωρούν εύκολα σε απολύσεις επανέλαβε σήμερα ο στενός του συνεργάτης Μισέλ Σαπέν.

Ειδικότερα, ο κ. Σαπέν που πιθανότατα θα είναι ο νέος πρωθυπουργός ή υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Φρανσουά Ολάντ στις 15 Μαΐου, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι στόχος είναι να «γίνει ιδιαίτερα ακριβό» για τις εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους για να αυξάνουν την τιμή των μετοχών τους.

Όπως είπε, αν οι εταιρείες δεν δικαιολογούν τις απολύσεις, τότε το γαλλικό κράτος θα καταφεύγει στα αρμόδια δικαστήρια, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν σκοπός είναι η επιβολή προστίμων ή κυρώσεων στις εταιρείες αυτές, πράγμα που προς το παρόν δεν υπάρχει στη γαλλική νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ολάντ, που κέρδισε τον Σαρκοζί στις εκλογές της 6ης Μαΐου, είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στις κερδοφόρες εταιρείες οι οποίες προχωρούν σε αδικαιολόγητες απολύσεις απλώς και μόνο για να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Ήδη, μεγάλες γαλλικές και μη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως η Citroen-Peugeot , η Carrefour και η General Motors έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε κλείσιμο εργοστασίων και χιλιάδες απολύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ