Δύο Ελληνοαμερικανοί τιμώνται με το βραβείο «Έλις Άιλαντ» - iefimerida.gr

Δύο Ελληνοαμερικανοί τιμώνται με το βραβείο «Έλις Άιλαντ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο συνταγματάρχης Ματθαίο Μπόγδανο και ο βραβευμένος με «Εmmy» παραγωγός Τζορτζ Βέρας, είναι μεταξύ των διακοσίων και πλέον προσωπικοτήτων, από διάφορες εθνικές ομάδες, που θα τιμηθούν με το «Ellis Island Medals of Honor».

Η απονομή, όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας», θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), κατά τη διάρκεια τελετής που διοργανώνει ο οργανισμός «National Ethnic Coalition of Organizations» (NECO), στο νησί του Ellis Island (Ελις Αϊλαντ). Το βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν κάνει το αμερικάνικο όνειρο πραγματικότητα.

Ο Ματθαίο Μπόγδανο και ο Τζορτζ Βέρας γεννήθηκαν στην Αμερική, ενώ οι γονείς τους κατάγονταν από τη Λήμνο και τη Λέσβο, αντίστοιχα.

Ο συνταγματάρχης Ματθαίο Μπόγδανο, είναι ευρύτερα γνωστός από το δύσκολο έργου που επωμίστηκε για την ανακάλυψη και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαγδάτης. Ο διακεκριμένος ελληνο-αμερικανός, που έκανε «σημαία» το θέμα της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όταν ήταν τελετάρχης της παρέλασης της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη, το 2010, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε τον ρόλο της ελληνικής κληρονομιάς στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Επισήμανε, δε, ότι θεωρεί τον εαυτό του αναπόσπαστο κομμάτι της Ομογένειας και ότι, όπως πολλοί άλλοι ομογενείς, μεγάλωσε στο εστιατόριο του πατέρα του, στο Μανχάταν.

«Μεγάλωσα στα εστιατόρια. Η μητέρα μου ήταν σερβιτόρα και όταν ήμουν 13 ετών μου δώρισε την Ιλιάδα του Ομήρου, που σε κάθε μου βήμα την έχω δίπλα μου. Ακόμη και όταν ήμουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ είχα πάντα μαζί μου την Ιλιάδα. Σε κάθε ανάπτυξη στρατεύματος, στην τσάντα μου, μαζί με τα πολεμοφόδια και το νερό, φέρω πάντα και την Ιλιάδα, την οποία διαβάζω συχνά», είπε-μεταξύ άλλων-ο Ματθαίο Μπόγδανο.

Ο δεύτερος τιμώμενος, ο Τζορτζ Βέρας, είναι γνωστός από τις τηλεοπτικές παραγωγές, από την προώθηση της ταινίας της Νία Βαρντάλος «Γάμος αλά Ελληνικά», από την παραγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 για το NBC Sports, αλλά και την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά της ομογένειας.

Με το βραβείο «Ελις Αϊλαντ» έχουν τιμηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, 1.800 Αμερικανοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και δεκάδες ομογενείς.

Σημειώνεται, ότι με το βραβείο «Ελις Αϊλαντ» έχουν τιμηθεί ο 85χρονος επιχειρηματίας Τζέιμς Βέρας και ο 83χρονος πλημμελειοδίκης Τζέιμς Γάλας, πατέρας και πεθερός, αντίστοιχα, του Τζορτζ Βέρας, που θα παραστούν στην τελετή βράβευσης του Σαββάτου. Το γεγονός επισήμανε ο πρόεδρος του NECO, Nasser J. Kazeminy, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην 25ετή ιστορία του οργανισμού.

Το νησί του Ellis Island γνωστό και ως «το νησί των δακρύων και των ελπίδων», καθώς σ' αυτό έφταναν κατά εκατοντάδες οι μετανάστες από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, βρίσκεται Νοτιοδυτικά του Μανχάταν. Σε αυτό υπάρχει το Μουσείο της Μετανάστευσης (Τhe Ellis Island Immigration Museum), στο οποίο καταγράφεται η ιστορία των δώδεκα εκατομμυρίων μεταναστών που εισήλθαν στην Αμερική. Υπάρχει, ακόμη, και ένας διαδραστικός ιστότοπος, στον οποίο καταγράφονται τα ονόματα των πληρωμάτων και των 22 εκατομμυρίων επιβατών, που επέβαιναν στα καράβια που είχαν αγκυροβολήσει σε όλα τα λιμάνια της Νέας Υόρκης, από το 1892 μέχρι και το 1924.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ