Απέτυχε η συνταγή με τη μείωση μισθών-Το βλέμμα στα δημόσια έργα - iefimerida.gr

Απέτυχε η συνταγή με τη μείωση μισθών-Το βλέμμα στα δημόσια έργα

Η συνταγή με τη μείωση των μισθών απέτυχε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μάλλον ως αστείο και μάλιστα κακόγουστο, θα πρέπει να χαρακτηριστεί η είδηση ότι η Κομισιόν αναζητά λύση στο οξύ πρόβλημα της ύφεσης, στα μεγάλα δημόσια έργα, καθώς διαπιστώνει ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει ικανή δημιουργία θέσεων εργασίας για να καλύψει την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας!

Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το προφανές, δηλαδή ότι η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (μειώσεις μισθών, σχέσεις εργασίας- λάστιχο) με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποδεικνύεται ανεπαρκής ή μάλλον ακατάλληλη για την ενίσχυση της απασχόλησης, δεν μπορεί παρά να σταθεί στη ζημιά που προκάλεσε η εμμονή της Τρόικα αλλά και η εύκολη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, στις δραστικές περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αυτά αποτυπώνονται στους Προϋπολογισμούς της τελευταίας διετίας, είναι πραγματικά αποκαλυπτικά και προκαλούν σοκ:

  • Προϋπολογισμός 2010: πρόβλεψη 10,3 δισ ευρώ για δαπάνες ΠΔΕ
  • Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011: μόλις στα 9 δισ ευρώ τελικά η σχετική δαπάνη για το 2010, ενώ για το 2011 πιστώνονται 8,7 δισ ευρώ
  • Προϋπολογισμός 2011: η σχετική δαπάνη προσγειώνεται στα 8,5 δισ ευρώ
  • Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2012: αποδεικνύεται ότι για να αποφύγουμε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό η δαπάνη το 2011 θα πρέπει να περιοριστεί στα 7,550 δισ ευρώ, ενώ για το 2012 πιστώνονται 7,7 δισ ευρώ
  • Προϋπολογισμός 2012: τελικά η δαπάνη για το 2011 «κόπηκε» στα μόλις 6,890 δισ ευρώ, ενώ αφέθηκε ανέγγιχτη η πίστωση για το 2012
  • Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2012: τελικά κατόπιν πιέσεων της Τρόικα για την υπογραφή του νέου Μνημονίου η δαπάνη «ψαλιδίστηκε» στα 7,3 δισ ευρώ, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ