Λουκέτο σε Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονική Σχολή - iefimerida.gr

Λουκέτο σε Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονική Σχολή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με απόφαση της γενικής συνέλευσής της, η ΑΣΚΤ, κλείνει για δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη), ενώ και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «κατεβάζει ρολά» από την Πέμπτη για 15 ημέρες, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σταμάτησαν ήδη όλες οι εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες. Οι καθηγητές του ΕΜΠ καταγγέλλουν ότι πριν από δύο χρόνια στην Αρχιτεκτονική υπήρχαν 125 καθηγητές, εφέτος έχουν μείνει 73 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να φύγουν άλλοι 20.

Στην Καλών Τεχνών, καταγγέλλουν μάλιστα ότι η χρηματοδότηση της Σχολής μειώθηκε φέτος κατά 50% σε σχέση με την πέρσι. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτήθηκαν δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν, καθώς έχουν παγώσει οι νέοι.

Την Τετάρτη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θόδωρος Πελεγκρίνης, είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου : «Αν καταρρεύσουμε εμείς θα καταρρεύσει όλο το σύστημα της ανωτάτης εκπαίδευσης» και αναφέρθηκε αναλυτικά στις περικοπές που έχουν γίνει στο ίδρυμα για την εξοικονόμηση χρημάτων σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε το ΔΝΤ στα Πανεπιστήμια. Είμαστε ένα τεράστιο Ιδρυμα που πρέπει να επιβιώσει. Εχουμε 2.000 καθηγητές, περίπου 60.000 ενεργούς φοιτητές και 1.200 διοικητικούς υπαλλήλους».

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, κ. Σφηκόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Διαθέσαμε 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό μας στις ακαδημαϊκές μονάδες για την έρευνα και είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούνται πανεπιστημιακοί για να συμμετάσχουν σε συνέδρια. Από 45 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε τακτικό προϋπολογισμό έχουμε τώρα 25 ενώ οι ανάγκες μας φτάνουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ» παράλληλα ανέφερε: «Δίνουμε 7 εκατομμύρια σε ΔΕΗ, 3 εκατομμύρια σε ενοίκια, 3,5 εκατομμύρια για την καθαριότητα, 3,5 εκατομμύρια για τη φύλαξη των κτιρίων και 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τις τηλεπικοινωνίες μας», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος. Αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων από το πανεπιστήμιο Αθηνών και στα σχέδια για απόκτηση εσόδων, πλην της κρατικής επιχορήγησης: «Θα φτιάξουμε μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών που θα αποδώσει 5 εκατομμύρια το χρόνο άλλα απαιτεί και επένδυση 20 εκατομμυρίων», εξήγησε ο κ. Σφηκόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ