Ολάντ: «Το μήνυμα μου είναι ότι η λιτότητα δεν είναι αναπόφευκτη» - iefimerida.gr

Ολάντ: «Το μήνυμα μου είναι ότι η λιτότητα δεν είναι αναπόφευκτη»

γαλλικές προεδρικές εκλογές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιστορικές εκλογές για τη Γαλλία καθώς μετά από από πολυετή διακυβέρνηση της Δεξιάς, ο Φρανσουά Ολάντ έγινε ο δεύτερος Σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα πέρασε από χέρι σε χέρι μέσα από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία της πόλης Τουλ για να φθάσει στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τη στιγμή που με τα λόγια «ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία» ολοκλήρωνε την ομιλία του, μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στην ομιλία του ο Ολάντ διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, στήριξη της παιδείας, αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, περιορισμό του ελλείμματος και κυρίως επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης με στόχο την ανάπτυξη.

«Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή νίκη ήταν μια πραγματική ανακούφιση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μια ελπίδα ότι επιτέλους η λιτότητα δεν είναι αναπόφευκτη. Αυτή είναι πλέον η δική μου αποστολή, να δώσω δηλαδή στην ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση μια διάσταση ανάπτυξης για την απασχόληση για την ευημερία για το μέλλον. Και αυτό θα πω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους Ευρωπαίους εταίρους και πρώτα απ' όλα στη Γερμανία, στο όνομα της φιλίας που μας δένει και στο όνομα της κοινής ευθύνης», επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Ολάντ δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να απευθύνει «δημοκρατικό χαιρετισμό» στον Νικολά Σαρκοζί για τα πέντε χρόνια της θητείας του. «Αξίζει τον σεβασμό μας», είπε.

Απευθυνόμενος στο πλήθος δήλωσε: «Εκτιμώ την τιμή που μου κάνατε και το καθήκον που με περιμένει. Ενώπιόν σας δεσμεύομαι να υπηρετήσω τη χώρα μου με αφοσίωση, υποδειγματικά, όπως απαιτεί το αξίωμα».

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε ότι θα επιδιώξει να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, ότι «κανένα παιδί της Γαλλίας δεν θα παραγκωνιστεί, δεν θα γίνει θύμα διακρίσεων, για όλους θα υπάρξει η ελπίδα της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον».

«Θα ζητήσω να κριθώ για δύο σημαντικές δεσμεύσεις: τη δικαιοσύνη και την νεολαία. Κάθε επιλογή μου, κάθε απόφασή μου θα βασίζεται στο μοναδικό κριτήριο: Είναι σωστό και είναι πράγματι καλό για τη νεολαία ; Και στο τέλος της θητείας μου θα αναρωτηθώ εάν συνέβαλα στην προώθηση της ισότητας και εάν επέτρεψα στην νέα γενιά να αποκτήσει τη θέση που της ανήκει μέσα στη Δημοκρατία;».

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι πιο σημαντική προτεραιότητά του είναι η συσπείρωση του γαλλικού λαού, που θεωρεί απαραίτητη για να αντιμετωπίσει η Γαλλία τις μεγάλες προκλήσεις που την περιμένουν.

Μια από αυτές τις πρώτες προκλήσεις έχει να κάνει με την αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς σήμερα η Γαλλία θα αποπειραθεί να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια ύψους 8-10 δισ. ευρώ, με το κρίσιμο να είναι το επιτόκιο με το οποίο θα διαθέτει εφεξής ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Έως τώρα δανειοδοτείται με περίπου 3%.

Μετά την Τούλ ο Φρανσουά Ολάντ έφθασε αεροπορικώς γύρω στα μεσάνυχτα στο Παρίσι, όπου πλήθος κόσμου τον περίμενε πανηγυρίζοντας στην πλατεία της Βαστίλης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε αργά χθες νέο Πρόεδρο της Γαλλίας για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο για διμερή συνάντηση, πριν από τις συνόδους κορυφής της G8 και του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ