ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ - iefimerida.gr

ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους νέους «πρωταγωνιστές» της ελληνικής πολιτικής σκηνής προσπαθούν πλέον να μάθουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, τις πρώτες ώρες της καταμέτρησης των ψήφων, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στην Χρυσή Αυγή και τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Τα αποτελέσματα των exit polls ταξιδεύουν έτσι σε όλον τον κόσμο επιβεβαιώνοντας την αίσθηση πως οι ελληνικές εκλογές είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με ιταλικό πρακτορείο «Ansa» το οποίο δημσιεύει άρθρο με τίτλο,«Ελλάδα, τα πρώτα exit polls. Η Νέα Δημοκρατία πρώτη», κάνει ιδιαίτερη μνεία στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αύξησε κατακόρυφα τα ποσοστά του και πιθανότατα θα είναι δεύτερο κόμμα. Στην συνέχεια σχολιάζεται η πτώση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως δημοσιεύεται αναμένεται να συγκεντρώσει από 14%-17%. Επίσης γίνεται αναφορά και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής την οποία χαρακτηρίζει «κόμμα νεοναζί» και αναμένεται να συγκεντρώσει από 6% έως 8%.

Παρόμοιο είναι το ύφος της ιταλικής «Repybblica» η οποία δημοσιεύει άρθρο που τιτλοφορείται ως «Η Αριστερά ξεπερνά τους σοσιαλιστές. Οι νεοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή» και κάνει μεγάλη αναφορά παίρνοντας τα ποσοστά που δίνουν τα exit polls. Έτσι, σχολιάζει τόσο την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, την άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και την θεαματική πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, αποδίδει την ψήφο των Ελλήνων στον θυμό και την αγανάκτηση για τα μέτρα λιτότητας.

Η «Washington Post» στην ηλέκτρονική της έκδοση, φιλοξενεί ανάρτηση στην οποία γίνεται αναφορά αποκλειστικά και μόνο στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Βουλή. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η εβραϊκή «Jerusalem Post» η οποία εκφράζει τους φόβους της για το μέλλον της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, μετά την θεαματική άνοδο της Ακροδεξιάς.

Σε παρόμοιο κλίμα, κινείται και η «El Mundo» και η γαλλική «Le Monde» η οποία δημοσιεύει άρθρο με τίτλο, «Η νίκη του Αντώνη Σαμαρά», σχολιάζει εκτενώς την Χρυσή Αυγή, ενώ γίνεται και αναφορά στην άνοδο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Le Monde» χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή ως «μια ημιπαράνομη οργάνωση του περιθωρίου», η οποία παίρνει μεγάλα ποσοστά λόγω της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» στην ελληνική Βουλή με βάση τα exit polls στέκεται και η «Le Figaro», αντιπαραβάλλοντας το 0,29% που είχε λάβει η συγκεκριμένη οργάνωση το 2009 με το 6% με 8% που της δίνουν οι μετρήσεις των ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων. Αντιθέτως η «Liberation», στέκεται κυρίως στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που όπως διαφαίνεται θα είναι δεύτερο κόμμα, καθώς και στην πτώση του ΠΑΣΟΚ.

«Τα μεγάλα κόμματα υποφέρουν από σημαντικές απώλειες»: με αυτό τον τίτλο, το BBC μεταφέρει το κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα μας. «Επικρατεί θυμός σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Το ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο στα μέτρα λιτότητας [..] κι έρχεται δεύτερο κόμμα, αφήνοντας πίσω στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Παράλληλα, η τουρκική ιστοσελίδα «Today's Zaman»κάνει λόγο για «θυμωμένους Έλληνες που πήγαν στην κάλπη [...] και αναμενόταν να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, που είναι υπεύθυνα για το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η χώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ