Στο έλεος της κακοκαιρίας ξανά η Κρήτη: Ζημιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις - iefimerida.gr

Στο έλεος της κακοκαιρίας ξανά η Κρήτη: Ζημιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις

Ορμητικά νερά χτυπούν γεφύρι 100 ετών στην Κρήτη
Κινδυνεύει γεφύρι 100 ετών στην Κρήτη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τέταρτη φορά, μέσα σε περίπου δύο μήνες, ένα κύμα κακοκαιρίας προκαλεί σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στην Κρήτη.

Παρότι αυτή τη φορά το κύμα κακοκαιρίας δεν είναι τόσο σφοδρό όσο εκείνα που προηγήθηκαν, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, εντούτοις από τα ξημερώματα του Σαββάτου, εξαιτίας των σφοδρών βροχών, ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, δρόμοι και γεφύρια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ δρόμοι έχουν κλείσει εξαιτίας καθιζήσεων και κατολισθήσεων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Ζημιές προκλήθηκαν και σε θερμοκήπια που πλημμύρισαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, στην περιοχή Τζερμιάδο Λασιθίου χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής, καθώς ένας οδηγός είχε ακινητοποιηθεί στο όχημά του, από τους χειμάρρους. Δύο πυροσβέστες με ένα όχημα τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Η ανάρτηση της πυροσβεστικής

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις έπεσαν 110 χιλιοστά νερού μέσα σε τέσσερις ώρες. Στη Βίαννο, φούσκωσε το ποτάμι, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να παρασύρουν δύο αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα. Επίσης, πολλά σημεία του οδικού δικτύου έχουν κλείσει, καθώς έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις, ενώ υπάρχουν και φερτά υλικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κινδυνεύει γεφύρι 100 ετών

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσει το ποτάμι που περνά κάτω από τη γέφυρα Μύρτου, στην Ιεράπετρα και πλέον οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα δουν εικόνες που θα παραπέμπουν στην κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού του Κερίτη στα Χανιά, στο προηγούμενο «χτύπημα» της κακοκαιρίας.

Η γέφυρα του Μύρτου κατασκευάστηκε το 1924 και είχε υποστεί ζημιές και στις έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στην ιστοσελίδα neakriti, αναφέρουν ότι έχουν πολλά χρόνια να δουν τέτοια καιρικά φαινόμενα.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλημμύρισαν θερμοκήπια

Στην Ιεράπετρα, από τις καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν θερμοκήπια και επιχείρησεις. Καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς στο Στόμιο, ενώ δρόμοι έκλεισαν και τα μηχανήματα του δήμου δουλεύουν για να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο.

Πλημμύρισαν θερμοκήπια
Πλημμύρισαν θερμοκήπια

Εκλεισαν δρόμοι

Σε περιοχές του Ηρακλείου πλημμύρισαν δρόμοι και γεφύρια και σημειώθηκαν καθιζήσεις και κατολισθήσεις σε δρόμους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση οχημάτων.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας και τα Σαμάνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες, δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης. «Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται», δήλωσε και ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Λόγω καθιζήσεων, ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου- Βουτών έκλεισε ένα χιλιόμετρο πριν από την είσοδο στον οικισμό, με απόφαση της περιφέρειας Κρήτης. Πολλά προβλήματα, με κατολισθήσεις βράχων, υπάρχουν και στον δήμο Βιάννου, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Για λόγους ασφαλείας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίστηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών:

  • Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
  • Δημοτική οδός από  Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα
  • Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο
  • Από Τέρτσα προς Μύρτος

Εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής έχει υπερχειλίσει ο Αναποδάρης και η δημοτική αρχή Αρχανών Αστερουσίων έκλεισε τη γέφυρα στην Καλυβιανή, ενώ σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο υπάρχουν φερτά υλικά και πέτρες. Κλειστός είναι ο δρόμος από Καλύβια προς Μεσοχωριό και από Λιγόρτυνο προς Μεσοχωριό.  

Καθιζήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου
Καθιζήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπερχείλισε ο Αναποδάρης
Υπερχείλισε ο Αναποδάρης
Καθιζήσεις, κατολισθήσεις και φερτά υλικά προκαλούν προβλήματα στις μετακινήσεις
Καθιζήσεις, κατολισθήσεις και φερτά υλικά προκαλούν προβλήματα στις μετακινήσεις
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ