Γιατί σίγησε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» τη βραδιά των κρίσιμων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη - iefimerida.gr

Γιατί σίγησε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» τη βραδιά των κρίσιμων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Φωτογραφία: AP/Burhan Ozbilici)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη νύχτα της 31ης Μαρτίου, όταν είχε πια κριθεί η έκβαση των τοπικών εκλογών στους περισσότερους δήμους της Τουρκίας, η ροή των αποτελεσμάτων από την Κωνσταντινούπολη σταμάτησε ανεξήγητα.

Η μάχη του εμπίστου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον αντίπαλό του από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν στήθος με στήθος. Στην αρχή προηγείτο ξεκάθαρα ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια το προβάδισμά του μειωνόταν σταθερά.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Ιμάμογλου απείχε μόλις λίγες χιλιάδες ψήφους από τον Γιλντιρίμ, αλλά τότε διεκόπη ξαφνικά η ροή των αποτελεσμάτων. Επί δεκατρείς ολόκληρες ώρες οι ψηφοφόροι απορούσαν για το τι είχε συμβεί, περιμένοντας να μάθουν με αγωνία αν η Κωνσταντινούπολη απέκτησε πάλι σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο μετά από ένα τέταρτο του αιώνα.

O υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» είναι βασική πηγή πληροφόρησης εκλογικών δεδομένων στην Τουρκία, αφού αυτό μοιράζει στα ΜΜΕ τα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων. Μόνον εκείνη τη βραδιά η διεύθυνσή του αποφάσισε να κόψει τη ροή πληροφόρησης. «Στην Κωνσταντινούπολη όπου η καταμέτρηση των ψήφων για τους δύο υποψηφίους ήταν οριακή, το καλύτερο ήταν να σταματήσει η καταμέτρηση και να περιμένουμε να φθάσουν όλα τα δεδομένα», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Όμως η αντιπολίτευση, οργανώσεις δημοσιογράφων και παρατηρητές θεώρησαν ότι η ασυνήθιστη αυτή κίνηση συνιστούσε απόδειξη ότι το πρακτορείο ήθελε να ανακοινώσει την υστάτη στιγμή νίκη του AKP. «Το Anadolu δεν μας είπε γιατί δεν δημοσίευσε αποτελέσματα επί τόσην ώρα», λέει ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων Σμύρνης Μισλέτ Ντικμέν, ζητώντας εξηγήσεις.

Το πρακτορείο αρνήθηκε να αποκαλύψει από που αντλούσε τα στοιχεία που μοίραζε προκαλώντας αγανάκτηση. «Δεν ξέρουμε τις πηγές του. Εφόσον το πρακτορείο δεν κατονομάζει την πηγή και δεν κάνει δηλώσεις τότε θα πρέπει να παραιτηθεί το αφεντικό του», είπε ο Ντικμέν.

Ο υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Δύο πρώην κι ένας νυν εργαζόμενος στο «Ανατολή» είπαν στη Deutsche Welle ότι δεν γνώριζαν από που προέρχονταν τα στοιχεία, ενώ ένας κάτοχος εσωτερικής πληροφόρησης εξήγησε ότι μια ειδική τεχνική υπηρεσία χειρίζεται τα εκλογικά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του πρακτορείου δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα μετάδοσής τους.

«Η άντληση εκλογικών δεδομένων από ένα συγκεκριμένο κόμμα διευκολύνει την καλπονοθεία», λέει ο Μεχμέτ Γκιουλέρ, επικεφαλής του «Ανατολή» από το 1997 έως το 2003. Επί των ημερών του, όπως επισημαίνει, εκπρόσωποι του πρακτορείου συνέλεγαν μόνοι τους τα στοιχεία σε κάθε πόλη.

Η εμπιστοσύνη προς το πρακτορείο, που έχει ουσιαστικό μονοπώλιο στην Τουρκία, είχε κλονιστεί προεκλογικά αφού κατηγορήθηκε ότι δεν είναι αμερόληπτο. Το «Ανατολή» εξαρτάται οικονομικά από το κράτος, αφού το 57% των μετοχών του ανήκουν στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ σημαντικός επιχειρηματικός εταίρος είναι και η κυβέρνηση του AKP, αναφέρει η DW, σημειώνοντας ακόμη ότι υπήρξαν ενδείξεις στενής συνεργασίας μεταξύ του πρακτορείου και της κυβέρνησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές προ πενταετίας. Ο τότε επικεφαλής του «Ανατολή», Κεμάλ Οζτούρκ, είχε εμφανιστεί μετά τις εκλογές στο αρχηγείο του κόμματος του Ερντογάν, εξηγώντας ότι είχε στενούς δεσμούς με το AKP: «Εργάστηκα επί δέκα χρόνια γι’ αυτό το κόμμα. Δεκάδες φίλοι μου ήταν εκεί, ήμουν φίλος με υπουργούς», είχε πει.

Το «Ανατολή» δεν έχει ακόμη εξηγήσει τους λόγους που διέκοψε τη μετάδοση των αποτελεσμάτων ούτε την πηγή προέλευσης των στοιχείων. Κι αυτό έχει φουντώσει τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης μήπως η συνεργασία του με την κυβέρνηση οδήγησε σε αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ