Μαίνονται νέες «μάχες» για την πρώτη κατοικία - iefimerida.gr

Μαίνονται νέες «μάχες» για την πρώτη κατοικία

Πολυκατοικία στην Αθήνα (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κομισιόν μπορεί να έδωσε το «πράσινο φως» με πολλούς αστερίσκους για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, ωστόσο, στην Αθήνα τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι μάχονται για το τι θα περιλαμβάνουν οι υπουργικές αποφάσεις για την πρώτη κατοικία και κυρίως πώς και πόσο θα επιδοτούνται οι πλέον «αδύναμοι».

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν: «Δεν θέλουν επιδότηση στο 100% των δόσεων. Συζητάνε το πολύ για 50%, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πλαίσιο θα "κολλήσει” ως κρατική ενίσχυση», σχετικά με την επισήμανση της Κομισιόν στην Εκθεση της ότι εκκρεμεί η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Το παζάρι ήταν ιδιαίτερα σκληρό, γεγονός που φαίνεται στο ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ούτε καν στο σημείο εκκίνησης, πώς δηλαδή θα κλιμακώνεται το ύψος της επιδότησης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος όσων υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από τη στιγμή που το «ταβάνι» μπήκε από τους Θεσμούς στο 50%, η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να πέσει κάτω από 20% το ποσοστό επιδότησης. Παρόλο που και το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ φέτος και 200 εκατ. ευρώ για κάθε έτος εφεξής, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σε αυτές τις εκτιμήσεις άρα και κίνδυνος μεγαλύτερων δημοσιονομικών επιβαρύνσεων.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τη δημοσιονομική επίπτωση και γι’ αυτό τόνισαν στην Αθήνα πως δεν θα υπάρξει ούτε μισό ευρώ επιδότησης πριν την απόφαση της DG Comp για το πλαίσιο προστασίας, περίπου στα μέσα Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, καθησυχάζει τους Ευρωπαίους πως ούτως ή άλλως, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όσους μπουν στην πλατφόρμα - στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία από την Πρωτομαγιά - η Κομισιόν θα έχει κρίνει το πλαίσιο.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν τους φόβους τους πως οι ελληνικές αρχές θα «ανοίξουν» παράθυρο και σε άλλους «κόκκινους» δανειολήπτες, παρακάμπτοντας τις ψηφισθέντες διατάξεις, μέσω των επικείμενων υπουργικών αποφάσεων.

Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών, οι οποίοι ενόψει εκλογών, κλείνουν το μάτι πονηρά στη διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας.

Κρίσιμες θα είναι επομένως οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς θα υπάρξει διαπραγμάτευση των δύο βασικών παραμέτρων του πλαισίου προστασίας.

Αρχικά, αναφορικά με το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων, το οποίο εξετάζεται από τους νομικούς συμβούλους των θεσμών. Στη συνέχεια, για την αναμόρφωση του πλαισίου δικαστικής προστασίας, όπως αυτό αποτυπώνεται σήμερα στις διασωθείσες διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Στόχος είναι στην πραγματικότητα το στήσιμο του νέου μόνιμου, δικαστικού- εξωδικαστικού πλαισίου ρύθμισης οφειλών, κατ΄ εφαρμογήν της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.

Πηγές κοντά στη διαδικασία τονίζουν πως αυτό το μόνιμο πλαίσιο σε πρώτη φάση θα αφορά αρχικά μόνο όσους έχουν την εμπορική ιδιότητα, όπως προβλέπει η Οδηγία, ενώ σε δεύτερη, όπως έγινε με τον Εξωδικαστικό, προσδοκάτε να συμπεριληφθούν κι άλλοι οφειλέτες όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ