Τυφώνας Airbnb στην Ελλάδα: Αύξηση 200% σε μία διετία -Μισθώσεις «χρυσάφι» - iefimerida.gr

Τυφώνας Airbnb στην Ελλάδα: Αύξηση 200% σε μία διετία -Μισθώσεις «χρυσάφι»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το ηλεκτρονικό δίχτυ της ΑΑΔΕ ενεργοποιήθηκε και τα πρώτα λαβράκια από «μαύρες» μισθώσεις Airbnb πιάστηκαν. Κάποιοι αυτοσυμμορφώθηκαν για να αποφύγουν τα χειρότερα. Ωστόσο το φετινό σαφάρι της ΑΑΔΕ για τα αδήλωτα ακίνητα τύπου Airbnb θα είναι ανελέητο, πόσο μάλλον όταν οι μετρήσεις δείχνουν ότι ανά την Επικράτεια οι διαθέσιμες κατοικίες για βραχυχρόνια μίσθωση έχουν κάνει άλμα 200%!

Οι πρώτοι έλεγχοι για τον εντοπισμό «μαύρων» μισθώσεων τύπου Airbnb ήταν «πρωτόγονοι», καθώς η σαρωτική επέλαση του φαινομένου έπιασε στον ύπνο τις Ελεγκτικές Αρχές και όχι μόνο. Έτσι, περισσότερο για… εκφοβισμό των «πονηρών», έγιναν δειγματοληπτικές αυτοψίες από εφοριακούς-πελάτες κι έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες». Ωστόσο, το προηγούμενο 12μηνο τα πράγματα άλλαξαν και σε συνεργασία με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, η ΑΑΔΕ έστησε ένα ηλεκτρονικό δόκανο, που άρχισε, πλέον, να πιάνει λαβράκια.

Σε αυτήν την περίοδο… χάριτος για τους εκμισθωτές τέτοιων ακινήτων και προσαρμογής των ελεγκτικών υπηρεσιών στα νέα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υπόχρεους, ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Αυτή η… φιλική προσέγγιση της εφορίας, είχε ως αποτέλεσμα την οικειοθελή συμμόρφωση με ποσοστό 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων και δηλωθέντα εκ των υστέρων εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η άκρη της κορυφής του παγόβουνου. Με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που συμπεριλαμβάνουν ειδικούς κωδικούς για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα σχετικά στοιχεία από το ειδικό Μητρώο του Taxis, αλλά και την πλήρη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης τέτοιων ακινήτων, η βάση δεδομένων θα διευρυνθεί, επιτρέποντας εκτεταμένες διασταυρώσεις. Το πεδίο δόξης για τις εφορίες είναι, άλλωστε, λαμπρό.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του AirDNA (www.airdna.co), το σύνολο των διαθέσιμων ακινήτων στην Ελλάδα για βραχυχρόνια μίσθωση, αριθμούσε λιγότερα από 39.000 ακίνητα. Συγκεκριμένα, στην καρδιά του καλοκαιριού του 2016, ήταν διαθέσιμα 32.966 ολόκληρα ακίνητα, άλλα 5.676 ιδιωτικά δωμάτια κι άλλα 163 κοινόχρηστα. Δύο χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2018, ο αριθμός τους είχε εκτιναχθεί στις 100.526 για ολόκληρες κατοικίες, 12.830 για ιδιωτικά δωμάτια και 278 κοινόχρηστα, ενώ το Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς ήδη ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων είναι υπερδιπλάσιος του καλοκαιριού του 2016.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την εφορία -τα προβλήματα της έλλειψης στέγασης ή της μετατροπής του χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων και υπουργείων- είναι τα έσοδα, που πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Είναι ενδεικτικό ότι το μέσο ημερήσιο εισόδημα τον Αύγουστο του 2016 ήταν 109 δολάρια, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχε φτάσει στα 146 δολάρια. Κι αυτά είναι το μέσο έσοδο, καθώς υπάρχουν γειτονιές, περιοχές, νησιά, όπου η πληρότητα φτάνει στο 100% με ημερήσιες χρεώσεις ακόμα και πάνω από 1.500 ευρώ.

Ηλεκτρονικό δόκανο δεν έχει, όμως, η ΑΑΔΕ μόνο για το Airbnb. Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εκτεταμένων ελέγχων και τα βαριά πρόστιμα ακόμα και σε μεγάλα ξενοδοχεία, πολλοί προτίμησαν να ρισκάρουν, ωστόσο το ρίσκο δεν τους βγήκε. Η ΑΑΔΕ βασίστηκε σε διασταύρωση στοιχείων από δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ με δεδομένα του συστήματος VIES για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αναφορικά με μη δηλωθέντα εισοδήματα και μη αποδοθέντα ΦΠΑ ετών 2015 και 2016. Η διασταύρωση έτρεξε μαζικά και αφορούσε πάνω από 15.000 επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καταλυμάτων ενώ προέκυψε σημαντικός αριθμός με ενδείξεις φοροδιαφυγής, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για τα περαιτέρω.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ