Τι είναι οι «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» και ποια η συνεισφορά του ορυκτού πλούτου στη ζωή μας; - iefimerida.gr

Τι είναι οι «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» και ποια η συνεισφορά του ορυκτού πλούτου στη ζωή μας;

Πολύτιμο ορυκτό το ασήμι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το Σεπτέμβριο του 2015, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έλαβε την απόφαση για μία ιστορική συμφωνία που θα επηρέαζε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι σήμερα, οργανισμοί, εταιρίες αλλά και απλοί άνθρωποι ξεκίνησαν να μιλούν για την υιοθέτηση 17 Στόχων γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο στόχος; Ένας κόσμος με αξιοπρεπή εργασία και εκπαίδευση, ένας κόσμος ειρηνικός χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ένας κόσμος που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Χρυσός

Στο «κυνήγι» των στόχων για ένα καλύτερο μέλλον πρωτοστατεί η εξορυκτική βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει στην βελτίωση της καθημερινότητάς μας μέσα από την συμβολή της στην προσφορά των πολύτιμων αγαθών, που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Τα μέταλλα και τα ορυκτά είναι απαραίτητα σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας καθώς συνεισφέρουν σε τομείς όπως η γεωργία, η υγειονομική περίθαλψη, οι τηλεπικοινωνίες, η παροχή νερού και ενέργειας, οι μεταφορές, η τεχνολογία διαστήματος, οι κατασκευές.

Μέσα από τη χρήση τους στην πράσινη ενέργεια γίνονται περισσότερο πολύτιμα, καθώς συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων για ένα φιλικότερό προς το περιβάλλον, ασφαλέστερο και βιώσιμο μέλλον.

Προσιτή, «καθαρή ενέργεια για όλους»
Η προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη ενέργεια για όλους, ορίζεται στον Στόχο 7 της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG7), και αφορά 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να μαγειρεύουν ή να θερμαίνουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας ανοικτές φωτιές ή απλές σόμπες κηροζίνης δημιουργώντας ένα ρυπογόνο περιβάλλον.

Χαλκός

Η αξιοποίηση των ορυκτών και μετάλλων αποτελεί βασικό κομμάτι των τεχνολογικών λύσεων που προάγουν τις ήπιες πηγές ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης προς όφελος όλων.

Υγεία Και Ευεξία
Τα τελευταία 15 χρόνια, η προσπάθεια παροχής βελτιωμένης υγειονομικής περίθαλψης για όλους οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένου του υποδιπλασιασμού των πρόωρων θανάτων κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, πολλές προκλήσεις παραμένουν, με ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου πάνω από το 85% των πρόωρων θανάτων προκαλούνται από μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs).

Τα ορυκτά και μέταλλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κλάδο της υγείας συνεισφέροντας με διαφορετικούς τρόπους στην εξέλιξή του όπως, καταπολέμηση του καρκίνου με εφαρμογή της νανοτεχνολογίας και λέιζερ, θεραπεία και ανάπτυξη διαγνωστικών δυνατοτήτων σε τομείς όπως η βιοχημεία, η γενετική και η ιατρική, αντιμετώπιση της παιδικής θνησιμότητας σε υποανάπτυκτα κράτη.

Μόλυβδος

Βιώσιμες Πόλεις: Ο ρόλος των ορυκτών στις πόλεις του αύριο
Περίπου το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα στις πόλεις, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 68% μέχρι το 2050.

Ο Στόχος 3 της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG) επικεντρώνεται στη διασφάλιση των θετικών αποτελεσμάτων της αστικοποίησης ένταντι των αρνητικών, μέσα από βιώσιμες και ασφαλείς υποδομές.

Ψευδάργυρος

Τα προϊόντα που προέρχονται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση τεχνολογιών και εφαρμογών στους κλάδους των μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και κατασκευών, απολύτως απαραίτητων για τη δημιουργία των βιώσιμων, καινοτόμων και ασφαλών πόλεων του αύριο.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου βρίσκεται και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική. Κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 160 τόνους χρυσό, 2.000 τόνοι άργυρο, 1,5 εκατομμύριο τόνους μόλυβδο και ψευδάργυρο και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους χαλκό.

Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Περισσότερα για τη συνεισφορά του ορυκτού πλούτου στη ζωή μας μπορείτε να δείτε στο www.tosopolytima.gr


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ