Ο Χίτλερ και το «σύνδρομο του Μεσσία» - iefimerida.gr

Ο Χίτλερ και το «σύνδρομο του Μεσσία»

Χίτλερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ψυχολογικό προφίλ του Αδόλφου Χίτλερ σκιαγραφεί έκθεση που συντάχθηκε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ο ηγέτης των Ναζί παρουσίαζε το «σύνδρομο του Μεσσία».

Όπως αναφέρει η έκθεση, προς το τέλος του πολέμου, όταν η ήττα πλέον φαινόταν αναπόφευκτη, η φοβία του Χίτλερ για τους Εβραίους αυξανόταν, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι αυτοί είναι η ενσάρκωση του κακού, ενώ ο ίδιος το πνεύμα του καλού.

Όπως εξηγεί στην έκθεση ο ακαδημαϊκός του Κέμπριτζ, Τζόζεφ ΜακΚάρντι, ο οποίος και τη συνέταξε το 1942, «ο Χίτλερ έχει μπλεχτεί σε έναν ιστό θρησκευτικής πλάνης. Θεωρεί ότι είναι θεός και ότι με την θυσία του, θα επιτευχθεί η νίκη απέναντι στο κακό. Δεν το εκφράζει ακριβώς με λέξεις, αλλά ένα τέτοιο σύστημα ιδεών θα μπορούσε να εκλογικεύσει κάτι που κατά τα άλλα είναι παράλογο».

«Ο ΜακΚάρντι αναγνώρισε ότι, αντιμέτωπος με τους εξωτερικούς κινδύνους, ο ηγέτης των Ναζί επικεντρωνόταν σε έναν 'εσωτερικό εχθρό', δηλαδή τους εβραίους» δήλωσε ο ιστορικός Σκοτ Άντονι, ο οποίος και ανακάλυψε την έκθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ