Η Αλεξία Μπρη μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το σπουδαίο πρόγραμμα «L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»

«Ανοίγει το δρόμο και εμπνέει τις νέες γυναίκες επιστήμονες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία». Σε αυτές τις λίγες λέξεις η Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L'Oréal Hellas, συνοψίζει την ουσία του προγράμματος «L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», το οποίο φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια στη χώρα μας.

Λίγο μετά την 10η απονομή των βραβείων αυτών που επικροτούν την προσπάθεια Ελληνιδών επιστημονισσών, η κυρία Μπρη εξηγεί στο iefimerida ότι οι γυναίκες αυτές είναι η περίτρανη απόδειξη ότι «Ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες», ενώ μας εξηγεί πώς το πρόγραμμα της L'Oréal Hellas σε συνεργασία με την Unesco στέκεται στο πλευρό των γυναικών αυτών.

Παράλληλα, η Αλεξία Μπρη, στέλνει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες τονίζοντας ότι η «η ενδυνάμωση των γυναικών είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους».

  • Κυρία Μπρη, πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η 10η τελετή βράβευσης του Προγράμματος L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Πείτε μας λίγα λόγια για το μήνυμα του θεσμού. Πόσο μεγάλο ήταν το ποσοστό των συμμέτοχών και πόσο δύσκολη η επιλογή των τριών επιστημόνων που βραβεύτηκαν; 

Ως μια εταιρεία που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιστημονική κατανόηση και την ισότητα των δύο φύλων, η L’Oréal καθιέρωσε το 1998 τον παγκόσμιο θεσμό Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες της επιστήμης, να αναγνωρίσει την επιστημονική αριστεία και να βοηθήσει ταλαντούχες επιστήμονες να λάβουν τη διάκριση που αξίζουν. Σε αυτή την προσπάθεια, βρήκαμε ιδανικό συνεργάτη την UNESCO, με την οποία μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα σχετικά με ισοτητα στην κοινωνία και την επιστήμη.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Ελλάδα είναι μία από τις 117 χώρες διεθνώς, που έχουν αναπτύξει εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ξεκίνησε το 2006. Από τότε έχει πραγματοποιήσει 10 συνολικά βραβεύσεις οι οποίες ανέδειξαν και στήριξαν το έργο 29 Ελληνίδων επιστημόνων, από 15 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Οι αιτούσες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Η επιλογή των επιτυχουσών πραγματοποιείται από ανεξάρτητη Επιτροπή που απαρτίζεται τόσο από Καθηγητές του τομέα των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών, όσο και από εκπροσώπους της L’Oréal Hellas και της Ε.Ε.Ε. UNESCO.

Η διαδικασία αναζήτησης των ερευνητριών που βραβεύσαμε στη 10η αυτή Τελετή του Θεσμού, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, όταν καλέσαμε τις Ελληνίδες επιστήμονες, που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, να δηλώσουν συμμετοχή στα Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη όταν λάβαμε μια σειρά από εξαιρετικές υποψηφιότητες από πολλά υποσχόμενες γυναίκες ερευνήτριες. Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια είχε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται ερευνητικά προγράμματα και ακόμα πολλά σπουδαία μυαλά της χώρας μας συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται εδώ.

Η επιλογή των νικητριών δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς οι υποψηφιότητες ήταν πολλές και το έργο τους σημαντικό. Από αυτές όμως ξεχώρισαν περίτρανα οι τρεις σπουδαίες ερευνήτριες που βραβεύσαμε στη 10η Τελετή, η Δρ Μαρία Αντωνοπούλου, η Δρ. Μαρία Σταμέλου και η Δρ. Ιωάννα Τζουλάκη. Πρόκειται για τρεις ξεχωριστές στο είδος τους ερευνήτριες, που χάρη στο πάθος τους και τη μοναδική συμβολή τους στην επιστήμη, αποτελούν περίτρανη απόδειξη ότι «Ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες».

  • Στην Ελλάδα μέσω του θεσμού έχουν διακριθεί 29 γυναίκες. Πώς η L'Oréal Hellas στέκεται στο πλευρό αυτών των γυναικών που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη και στην έρευνα; 

Το πρόγραμμα L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, έχει κάνει ήδη πολλά βήματα στο να βοηθήσει τις γυναίκες να κερδίσουν αναγνώριση μέσα στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και να μπορέσουν να συνεχίσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα μέσα από την απόκτηση χρηματοδότησης, που συνοδεύει το βραβείο τους. Κυρίως όμως τους δίνει και την αυτοπεποίθηση να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα όλες τις δυσκολίες που εμφανίζονται στο δρόμο τους.

Τα επιτεύγματα, αλλά και η πορεία αυτών των σπουδαίων γυναικών επιστημόνων, που ξεχωρίζουν για το όραμά τους και για το πάθος τους για την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για της Ελληνίδες επιστήμονες του αύριο. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος: το ότι ανοίγει το δρόμο και εμπνέει τις νέες γυναίκες επιστήμονες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

  • Στην πρόσφατη, 10η απονομή των βραβείων, οι τρεις διακριθείσες, η Δρ Μαρία Αντωνοπούλου, η Δρ Μαρία Σταμέλου και η Δρ Ιωάννα Τζουλάκη, η κάθε μια με τον τρόπο της περιέγραψαν και κάτι ακόμη που έκανε εντύπωση. Τον κατά κάποιο τρόπο ρατσισμό από συναδέλφους, ακόμη και ασθενείς, που βίωσαν επειδή είναι γυναίκες. Εσείς προσωπικά, ως μια γυναίκα με διευθυντική θέση σε μια πολυεθνική εταιρεία, σε ένα brand τόσο δυνατό όσο η L'ORÉAL, ποιο μήνυμα θα στέλνατε στις νέες γυναίκες που χτίζουν ή ονειρεύονται το επαγγελματικό τους μέλλον τους όχι μόνο στο χώρο της επιστήμης αλλά γενικότερα; 

Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι μια πρόκληση που μας αφορά όλους. Σε έναν κόσμο που εκτίθεται σε νέα και εξαιρετική πολυπλοκότητα, οι κοινωνίες μας χρειάζονται όλα τα διαθέσιμα ταλέντα, μεταξύ των οποίων φυσικά και πρέπει να περιλαμβάνονται ισότιμα και οι γυναίκες. Το μήνυμα που θα έστελνα λοιπόν, σε όλες τις νέες γυναίκες που αυτή τη στιγμή ξεκινούν τα επαγγελματικά τους βήματα, είναι να πιστεύουν στον εαυτό τους και το ταλέντο τους και να μην το βάζουν κάτω μπροστά στις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν στο δρόμο τους. Με πείσμα, θέληση και σκληρή δουλειά μπορούν να φτιάξουν το μέλλον που ονειρεύονται και μέσα από αυτό να γίνουν όχι μόνο οι ίδιες ευτυχισμένες, αλλά και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο για όλους.

  • Από την όλη αυτή εμπειρία που έχετε αποκομίσει ως Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L'Oréal Hellas αισθάνεστε ότι στην Ελλάδα -των ούτως ή άλλως περιορισμένων ευκαιριών- δίνονται στις γυναίκες επιστημόνισσες ισότιμες ευκαιρίες με τους άνδρες;

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρατηρούμε ότι η κοινωνία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, με όλο και πιο πολλές σπουδαίες γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς της επιστήμης. Ωστόσο, παρόλη την πρόοδο, είναι ακόμα τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων και να δωθούν λύσεις σε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις. Δυστυχώς το «γυάλινο ταβάνι» εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα των καιρών μας.

Στη L’Oréal πιστεύουμε ότι ένας κόσμος χωρίς τη συμβολή των γυναικών είναι αδιανόητος. Γι’ αυτό, για περισσότερα από 20 χρόνια, το Ίδρυμα L’Oréal, σε συνεργασία με την UNESCO, στηρίζει ενεργά τις γυναίκες στην επιστήμη, συμβάλλοντας στην προώθηση της καλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, μέσα από το πρόγραμμα L’Oreal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες. Είναι μια αλήθεια πιο δυνατή και επίκαιρη από ποτέ. Οι λύσεις που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη. Είναι λοιπόν απαραίτητο όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτό το ταξίδι, ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να αντλεί από τη δημιουργικότητα και το ταλέντο όλων των λαμπρών μυαλών του κόσμου, σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ