fbpx H Eurobank δεσμεύεται να προωθήσει τις μικροπιστώσεις -Για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ MUHAMMAD YUNUS

H Eurobank δεσμεύεται να προωθήσει τις μικροπιστώσεις -Για την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank (στη μέση) με τον Muhammad Yunus / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
02|04|2019 | 14:08
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank (στη μέση) με τον Muhammad Yunus / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη δέσμευση ότι η Eurobank θα προωθήσει την ιδέα των μικροπιστώσεων έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον νομπελίστα καθηγητή Muhammad Yunus

Ο Yunus, γνωστός και ως «τραπεζίτης των φτωχότερων από τους φτωχούς», είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006, για την πρωτοπόρο ιδέα των μικροπιστώσεων (μικρών δανείων που επενδύονται σε μικρές επιχειρήσεις ή ανακούφιση νοικοκυριών) και ήταν το επίτιμο πρόσωπο σε γεύμα που παρέθεσε η Eurobank. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φωκίων Καραβίας επισήμανε ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την διοίκηση της τράπεζας να υποδέχεται μια κορυφαία διεθνή προσωπικότητα, έναν διανοούμενο τραπεζίτη, πρωτοπόρο της κοινωνικής οικονομίας. [...] Ο καθηγητής Yunus έδειξε ότι ακόμη και μια μικρή χρηματοδοτική στήριξη, σωστά στοχευμένη, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, κοινοτήτων και κοινωνιών. Αποτελεί δέσμευσή μας η προώθηση της ιδέας των μικροπιστώσεων ως μιας από τις κεντρικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης της Eurobank» σημείωσε ο Φωκίων Καραβίας. 

«Η χρηματοδότηση είναι όπως το οξυγόνο»

Από την πλευρά του, ο Muhammad Yunus τόνισε:

«Η χρηματοδότηση είναι όπως το οξυγόνο. Χωρίς αυτήν κανείς δεν μπορεί να αναπνεύσει στον κόσμο της οικονομίας. Η παροχή πιστώσεων σε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική πίστη δημιουργεί αμέσως ευκαιρίες για να γίνουν οικονομικά ενεργοί και παραγωγικοί. Η εμπειρία σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι οι μικροδανειολήπτες, κυρίως γυναίκες, έχουν τις ίδιες προοπτικές επιτυχίας με κάθε άλλο επιχειρηματία και ίσως και καλύτερες. Τα επιτεύγματα του μικροδανεισμού είναι πολλά αλλά πρέπει να εστιάσουμε όχι στο πόσους φτωχούς ανθρώπους καταφέραμε να προσεγγίσουμε αλλά προπάντων σε εκείνους που δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να απευθυνθούμε».

Ο νομπελίστας προσέθεσε ότι «καλωσορίζουμε όσους μοιράζονται τις αξίες μας και συμπορεύονται μαζί μας στην προσπάθεια να γίνει η τραπεζική πίστη προσβάσιμη σε όλους και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια».

Η ιστορία του Yunus

Ο Yunus ίδρυσε την Grameen Bank στο Μπαγκλαντές το 1983 και ανέδειξε το θεσμό της μικροπίστωσης ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μέσω μικρών δανείων με ευνοϊκούς όρους για κατηγορίες επαγγελματιών και πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση. 

Το πολυετές του έργο και η τάση που δημιούργησε ιδρύοντας την Grameen Bank και ενεργοποιώντας μια παγκόσμια πρακτική που εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες, αναγνωρίστηκε με διεθνείς διακρίσεις με κορυφαία το Νόμπελ Ειρήνης το 2006.

 Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, η Εurobank έχει εντάξει τον θεσμό της μικροπίστωσης (micro-financing), συμβάλλοντας στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών για πολλούς αυτοαπασχολούμενους αλλά και πολλές μικρές επιχειρήσεις, ειδικά στην παρούσα συγκυρία για την ελληνική οικονομία με ζητούμενο την ανάγκη για νέες θέσεις απασχόλησης.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν οι Jean-Luc Perron, αντιπρόεδρος της διεθνούς πρωτοβουλίας Convergences και του «Κέντρου Yunus» στο Παρίσι, Maria Nowak, ιδρύτρια του Adie, βασικού οργανισμού προώθησης των μικροπιστώσεων στη Γαλλία και διεθνώς, ο επενδυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της AFI, Ted Petroulas καθώς επίσης και άλλα στελέχη των δύο οργανισμών. Από την πλευρά της Eurobank συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, καθηγητής Γιώργος Ζανιάς, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Σταύρος Ιωάννου και άλλα στελέχη.

Η στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της αυτοαπασχόλησης 

Η Eurobank, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και την αυτοαπασχόληση και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την AFI (Action Finance Initiative), ενώ υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ) επέκταση συμφωνίας συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση από την Τράπεζα πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI).

Το ΕταΕ παρέχει εγγυήσεις προς την Τράπεζα προσφέροντάς της τη δυνατότητα να διαθέσει μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για την κάλυψη δαπανών κεφαλαίου κίνησης και απόκτησης παγίων στοιχείων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτοαπασχολούμενους, με δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση αλλά και στην αγορά εργασίας. Η AFI, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014 από την Action Aid Hellas και το γαλλικό σωματείο Adie International, ηγέτη στην Ευρώπη σε θέματα μικροπιστώσεων, αναλαμβάνει την προεπιλογή, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση (mentoring) των υποψηφίων, ενώ η Eurobank ασκεί τον πιστωτικό έλεγχο και ελέγχει τη διαδικασία της χρηματοδότησης.

 Η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης (αγορά πρώτων υλών, πληρωμή μισθοδοσίας και ενοικίου κ.λπ.), κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων σε πάγια (αγορά εξοπλισμού, απόκτηση ή επισκευή επαγγελματικής στέγης κ.λπ.) καθώς και κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων σε άυλα πάγια (λογισμικό κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ