Με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές; Ενα αγκάθι τριγυρίζει το ΚΙΝΑΛ - iefimerida.gr

Με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές; Ενα αγκάθι τριγυρίζει το ΚΙΝΑΛ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε παρεξήγηση αποδίδει η Χαριλάου Τρικούπη τα όσα εμφανίστηκαν σε δημοσιεύματα σε σχέση με την μετεκλογική στάση του ΚΙΝΑΛ για συνεργασίες και αν πρέπει να προηγηθεί έκτακτο συνέδριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στο συνέδριο, ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ λέει “ναι” στην αυτόνομη πορεία του κόμματος και “ένα βροντερό ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρθωση”.

Αυτό αφορούσε την πορεία μέχρι τις εκλογές. “Επιβεβαιώνουμε και σήμερα στο Συνέδριο μας την απόφαση αυτή, 4.500 Σύνεδροι και θα την τηρήσουμε απαρέγκλιτα. Οποιαδήποτε αλλαγή θέσης προϋποθέτει απόφαση Συνεδρίου” πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Με αφορμή αυτή την διευκρίνιση Γεννηματά, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης - και εκ νέου υποψήφιος - δήλωσε χθες μιλώντας στον News 24/7 ότι «είναι παράλογο να γίνει έκτακτο συνέδριο μετεκλογικά για να αποφασίσουμε τη στάση μας».

Οπως εξήγησε ο Νίκος Ανδρουλάκης «πρέπει η στάση μας να εξαρτάται από το ποσοστό που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός. Δεν πρέπει να προαποφασίσουμε, αλλά να εξαρτάται η μετεκλογική μας συμπεριφορά από το εκλογικό ποσοστό μας. Ενα μεγάλο ποσοστό είναι οπωσδήποτε διψήφιο. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δεν συζητάμε συγκυβέρνηση, αν έχουμε μικρό ποσοστό για να μην είμαστε οι φτωχοί συγγενείς. Δεν μπορεί να γίνει έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μέρες μετεκλογικά, ούτε κομματικό δημοψήφισμα. Αυτό είναι παράλογο. Στο συνέδριο αποφασίσαμε ότι θα γίνει μια δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να συγκληθούν τα κομματικά όργανα».

Ωστόσο, στο Κίνημα Αλλαγής τονίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν μίλησε ούτε για συνέδριο ούτε για εσωκομματικό δημοψήφισμα. Το τελευταίο, ήταν πρόταση του Δημήτρη Ρέππα από το ΚΙΔΗΣΟ. “Δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος” έλεγαν και πρόσθεταν πως το ποια όργανα θα κληθούν να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας “είναι ανοικτό”.

Σύμφωνα με συνεργάτες της που μίλησαν στο iefimerida.gr η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στο συνέδριο, ξεκαθάρισε πώς θα κινηθεί μετεκλογικά:

1. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –Ακροδεξιάς.

2. Η προοδευτική αλλαγή που εμείς προτείνουμε, μόνο με ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργήσει περιβάλλον εθνικής συνεννόησης ευδοκιμεί.

3. Μίλησε για κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης με αυξημένο κύρος και δυνατότητα διαρθρωτικών αλλαγών. Μια Κυβέρνηση με αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλά για τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

4. Στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας “μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή” είπε εννοώντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον το ΚΙΝΑΛ έρθει τρίτο. Τότε, όπως εξήγησε “θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή” είπε και πρόσθεσε: “Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους”.

5. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η λαϊκή ετυμηγορία. Μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση .

Με άλλα λόγια από την Χ. Τρικούπη τονίζουν ότι μέχρι τις εκλογές δεν συζητείται η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ. Μετεκλογικά, εφόσον έρθει τρίτο κόμμα και πάρει εντολή τότε θα απευθυνθεί και στους δύο “μονομάχους”, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θα ζητήσει την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση επί της προγραμματικής συμφωνίας με βάση το “σχέδιο Ελλάδα” που προτείνει η Φ. Γεννηματά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ