fbpx Ερώτηση Θεοχάρη για τον υπάλληλο που ερευνούσε την υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΙΕΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Ερώτηση Θεοχάρη για τον υπάλληλο που ερευνούσε την υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη

Χάρης Θεοχάρης /Φωτογραφία Αρχείου: Intime News
01|04|2019 | 11:46
Χάρης Θεοχάρης /Φωτογραφία Αρχείου: Intime News

Σειρά ερωτημάτων στις ηγεσίες του ΥΠΟΙΚ και του υπ. Δικαιοσύνης, θέτει ο βουλευτής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, για την υπόθεση με την παραίτηση του προϊσταμένου του τμήματος Ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ο κ. Θεοχάρης ζητάει άμεση ενημέρωση από τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων για τον λόγο για τον οποίο μετακινήθηκε ο πρώην προϊστάμενος του τμήματος ερευνών στην μονάδα χρηματοοικονομικών κυρώσεων ως απλός υπάλληλος, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είχε αξιολογηθεί στις αρχές του 2019 ως άριστος. 

Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτά ακόμη γιατίτο υπηρεσιακό πόρισμα για την εταιρία λιπασμάτων ELFE-Λαυρεντιάδη που έχει ήδη παραδοθεί στην επικεφαλής της Αρχής δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για το σύνολο των εμπλεκομένων. 

Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει πως οι αναιτιολόγητες και ύποπτες αυτές αλλαγές στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αποσκοπούν στη δημιουργία καθυστερήσεων όχι μόνο στη διερεύνηση της υπόθεσης της Εταιρείας Λιπασμάτων ELFE αλλά και σε πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. 

Καταλήγει δε πως οι διαδικασίες διερεύνησης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες των ανωτέρω υποθέσεων δεν πρέπει να καθυστερήσουν καθώς απασχολούν την ποινική δικαιοσύνη και τις ανακριτικές αρχές της χώρας.

Ολόκληρη η ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη έχει ως εξής: 

«ΠΡΟΣ:1) Τον Υπουργό Οικονομικών 
2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Κίνδυνος Καθυστέρησης στη Διερεύνηση της Υπόθεσης ELFE από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος»
Η παραίτηση του προϊσταμένου του τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες λόγω αιφνίδιας απομάκρυνσης από τα καθήκοντα του και συνακόλουθης τοποθέτησης του σε αναντίστοιχη θέση αποτελεί σοβαρό ζήτημα που χρήζει διευκρινήσεων. Και τούτο διότι ο παραιτηθείς προϊστάμενος χειριζόταν υποθέσεις που απασχολούν την ποινική δικαιοσύνη, τις ελληνικές ανακριτικές αρχές και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 
Πρόκειται για την υπόθεση της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE-Λαυρεντιάδη, καθώς και την υπόθεση πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή για τις οποίες ο παραιτηθείς πρώην προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής κατέληξε σε συγκεκριμένα πορίσματα. Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης που δημοσίευσε κατά αποκλειστικότητα η Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ανώτατο στέλεχος της Αρχής έχει ήδη παραδώσει στην επικεφαλής της Αρχής το πόρισμα για την εταιρία λιπασμάτων ELFE, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για το σύνολο των εμπλεκομένων. 
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 30/3/2019, ο πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α΄ Μονάδας της Αρχής ερευνούσε τις σχέσεις της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη με υπεράκτιες εταιρείες και λογαριασμούς στην Κύπρο αλλά και τράπεζες της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και λογαριασμούς που αφορούν πρώην συνεργάτη υπουργού.
Επειδή η μετακίνηση του ανώτατου στελέχους της Αρχής έγινε εν μέσω διερεύνησης σημαντικών υποθέσεων που χειρίζονταν ο ίδιος προσωπικά δημιουργώντας ερωτήματα ως προς τον χρόνο και την αναγκαιότητα της εν λόγω μετακίνησης, 
Επειδή οι διαδικασίες διερεύνησης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες των ανωτέρω υποθέσεων δεν πρέπει να καθυστερήσουν καθώς απασχολούν την ποινική δικαιοσύνη και τις ανακριτικές αρχές της χώρας μας,
Επειδή πρώτιστο μέλημα οφείλει να αποτελέσει η προστασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου,
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

  • Για ποιο λόγο μετακινήθηκε ο πρώην προϊστάμενος του τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής στην μονάδα χρηματοοικονομικών κυρώσεων ως απλός υπάλληλος τη στιγμή που ο ίδιος είχε αξιολογηθεί στις αρχές του 2019 ως άριστος στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που χειρίζονταν; 
  •  Για ποιο λόγο το υπηρεσιακό πόρισμα για την εταιρία λιπασμάτων ELFE-Λαυρεντιάδη που έχει ήδη παραδοθεί στην επικεφαλής της Αρχής δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για το σύνολο των εμπλεκομένων;
  •  Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αποτρέψετε την πιθανότητα χρονικής καθυστέρησης που δύναται να φέρει η αλλαγή χειριστή στη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν όχι μόνο την εταιρεία Λιπασμάτων ELFE-Λαυρεντιάδη, αλλά και το πόρισμα Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή;».
     
ΣΧΟΛΙΑ