Αβραμόπουλος: Η ΕΕ συνέβαλε στη διάσωση 730.000 μεταναστών στη Μεσόγειο - iefimerida.gr

Αβραμόπουλος: Η ΕΕ συνέβαλε στη διάσωση 730.000 μεταναστών στη Μεσόγειο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θέση ότι πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το πλαίσιο επιχειρήσεων της ΕΕ για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επιτρόπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με επιστολή του προς το ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει ότι από το 2015 η Ευρωπαϊκή Ενωση συνέβαλε σε πλήθος επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, κατά τις οποίες διασώθηκαν περίπου 730.000 μετανάστες.

«Η διάσωση των προσφύγων παραμένει απαραίτητη για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της» επισημαίνει ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδραμάτισαν «κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών».

Στη θάλασσα παρέχεται πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία δεν πρέπει να ποινικοποιείται, προσθέτει.

«Ναι» στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη συμφώνησε με την πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA).

Η πρόταση εστιάζεται στην ενίσχυση με μόνιμο σώμα 10.000 επιχειρησιακών υπαλλήλων, με αυξημένες αρμοδιότητες και εξοπλισμό για την υποστήριξη των κρατών - μελών στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων τους. Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι όλοι οι φορείς πρέπει να δεσμευτούν οι επιχειρήσεις διασωσης στη Μεσόγειο να γίνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Πριν από λίγες ημέρες, η ΕΕ είχε σταματήσει τις ναυτικές της επιχειρήσεις στις ακτές της Λιβύης καθώς κάποια κράτη μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα διανομής των διασωθέντων μεταναστών.

Η απόφαση της ΕΕ προβλέπει προς το παρόν μόνο την αεροπορική αναγνώριση και την εκπαίδευση των αρχών της Λιβύης για τη διασωση μεταναστών. Η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) επέκρινε αυτή την απόφαση και ζήτησε νέα μέτρα για τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ