Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να «σπάσει τον πάγο» με το Πεκίνο

Την βεβαιότητα ότι οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας είναι ισχυρότερες από ποτέ εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον απευθυνόμενη στον Κινέζο πρόεδρο, Χου Τζιντάο σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών.

«Πιστεύουμε ότι οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις είναι ισχυρότερες από ποτέ» είπε η κ. Κλίντον, συμπληρώνοντας πως «έχουμε αναπτύξει ειλικρινείς και ανοιχτές σχέσεις που μας επιτρέπουν να συζητάμε τις διαφορές μας, ενώ παραμένουμε δεσμευμένοι στην διάθεση μας να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας όποτε και όπου και αν προκύπτουν».

Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού έρχονται προκειμένου να κατευνάσουν τον διπλωματικό πυρετό που προκάλεσε η πολύκροτη υπόθεση Τσεν, του κινέζου αντιφρονούντος που αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Κίνα να σεβαστεί τις «προσδοκίες» και την «αξιοπρέπεια» των πολιτών της, αποφεύγοντας πάντως να αναφερθεί ονομαστικά στον Τσεν Γκουανγκτσένγκ. Ο τυφλός ακτιβιστής ζήτησε να του επιτραπεί να φύγει για τις ΗΠΑ με την οικογένειά του χωρίς όμως να ζητήσει πολιτικό άσυλο καθώς θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα του.

Στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε μια σειρά από θέματα, ενώ ο κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο απηύθυνε έκκληση για αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ