Κάνουμε εκλογές ... φθηνότερες κατά 35 εκ. ευρώ, σε σχέση το 2009 - iefimerida.gr

Κάνουμε εκλογές ... φθηνότερες κατά 35 εκ. ευρώ, σε σχέση το 2009

Κάνουμε εκλογές ... φθηνότερες κατά 35 εκ. ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εποχή του «λεφτά υπάρχουν» φαντάζει πλέον μακρινή, εφ' όλης της ύλης – της ... εκλογικής συμπεριλαμβανομένης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η συνολική δαπάνη για τη αναμέτρηση της Κυριακής δεν θα υπερβεί τα 50 εκ. ευρώ.

Το «πλαφόν» αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση περίπου 35 εκ. ευρώ, εν συγκρίσει προς την εκλογική διαδικασία του 2009. Τα χρήματα που θα δοθούν για αποζημιώσεις θα «συγκρατηθούν» στα επίπεδα των 41,5 εκ. ευρώ, έναντι των 68 εκατομμυρίων της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας. Για προμήθειες θα δοθούν 8,5 εκ. ευρώ, έναντι των 15,4 εκ του 2009. Με διάφορες άλλες ... επί μέρους περιοριστικές διαδικασίες, όπως ο μηδενισμός της διαφημιστικής δαπάνης, η συνολική εξοικονόμηση θα φθάσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ – και ίσως γίνει κατά τι μεγαλύτερη.

Σημαντική η μείωση του προσωπικού

Στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Εσωτερικών θα απασχοληθούν 3.296 υπάλληλοι, έναντι 7.898 του 2009. Το σχετικό ανώτατο όριο δαπάνης θα είναι 5,5 εκατ. ευρώ, κατά πολύ μικρότερο του αντίστοιχου της περασμένης εκλογικής διαδικασίας (20,9 εκατ. ευρώ).

Σημαντικά μειωμένο θα είναι και το προσωπικό στο φάσμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Θα εργαστούν 9.028 άτομα έναντι των 16.424 ατόμων του 2009. Η σχετική δαπάνη για επιδόματα θα είναι 547 ευρώ ανά άτομο. Το 2009 ήταν 1.079 ευρώ ανά άτομο. Τέλος, για τους υπαλλήλους των Δήμων προβλέφθηκε συνολική δαπάνη τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί η μεγάλη μείωση του αριθμού των ατόμων που θα εργαστούν, για τις εκλογές της Κυριακής. Εάν όντως επαρκούν, αυτό σημαίνει ότι στις προηγούμενες εκλογές ο πλεονασμός ήταν ... σκανδαλώδης. Εάν το 2009 ήταν απαραίτητοι τόσοι άνθρωποι, τότε προκύπτει το ερώτημα πώς μειώθηκαν φέτος οι ανάγκες, χωρίς να κινδυνεύσει το εύρυθμο και η αρτιότητα της όλης διαδικασίας, την 6η Μαϊου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ