Πέφτει στις 100.000 το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων - iefimerida.gr

Πέφτει στις 100.000 το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης στα έδρανα της Βουλής -Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια ακόμη υποχώρηση για τα κόκκινα δάνεια προέβη η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το«πράσινο φως» για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, έφερε νέα ρύθμιση με την οποία μειώνεται το όριο προστασίας των επιχειρηματικών δανείων από 130.000 σε 100.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Επίσης με την νέα ρύθμιση, ο αιτών αν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κατοικίας του είναι διαφορετική από την εμπορική αξία που υπάρχει στα βιβλία των τραπεζών τότε θα ισχύει η αξία που δηλώνει ο αιτών.

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή αυτή «δεν είναι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», υπονοώντας τις πιέσεις των δανειστών. Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από απαίτηση της ΕΚΤ και του SSM προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος για τα επιχειρηματικά δάνεια και να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ρίσκο σε δυσμενές σενάριο για περαιτέρω προβλέψεις των τραπεζών.

«Μετά από αυτή τη ρύθμιση» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών «παίρνουμε το πράσινο φως σε κάθε περίπτωση».

Ο υπουργός Οικονομικών, αναλύοντας τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία ανέφερε πως αυτή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πολλές φορές ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας και έχουν περάσει όλα τα τεστ.

«Έχουμε ένα νόμο που σε κάποια σημεία βελτιώνει την κατάσταση και βάζει μέσα και τα επιχειρηματικά δάνεια. Ποιο ήταν το πρόβλημα του SSM; Και ποιο είναι το πρόβλημα σε οποιαδήποτε στρατηγική μείωσης κόκκινων δανείων; Όλα τα συστήματα και αυτά που κάνουμε εμείς και αυτά που κάνουν στην Ιταλία και αυτά που θα κάνει οποιαδήποτε χώρα που έχει πρόβλημα κόκκινων δανείων, έχουν κάποιο ρίσκο. Τα καλά νέα είναι ότι το ρίσκο στο δικό μας σχέδιο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή και των τραπεζών» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Παρά τα όσα έχουν ακουστεί για τις τράπεζες, σας υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, πέρασαν τα stress test και τα test για την μείωση των κόκκινων δανείων. Και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν».

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε την αλλαγή που έφερε με την μείωση του ορίου των επιχειρηματικών δανείων στις 100.000 € λέγοντας ότι «έχουμε ένα άγχος για τις προβλέψεις σε σενάρια δυσμενή. Αυτή ήταν η συζήτηση την τελευταία εβδομάδα και εκεί μας ζητήθηκε ο περιορισμός της περιμέτρου για τα επιχειρηματικά δάνεια».

«Είναι δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα»

Μάλιστα, ο υπ. Οικονομικών, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι δείγμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

«Θέλω να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τα κριτήρια της κανονικότητας. Οτι κάνουμε αυτό το νομοσχέδιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο που επιμερίζει το κόστος ανάμεσα στο κράτος, τον δανειολήπτη και τις τράπεζες είναι ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Ότι δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια αυτή η βοήθεια που δίνουμε στον κόσμο να ξεπληρώσει το χρέος του είναι κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα. Ότι τώρα έχουμε συμφωνία με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα για τις προβλέψεις που θα χρειάζονται οι τράπεζες είναι κριτήριο επιστροφή στην κανονικότητα»

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε και για ποιο λόγο καθυστέρησε τόσο πολύ να έρθει η ρύθμιση στην Ελληνική Βουλή και να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

«Ενώ διαπραγματευόμαστε με τέσσερις θεσμούς στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με έξι γιατί δύο από τους τέσσερις θεσμούς έχουν δύο καπέλα. Η Κομισιόν έχει ένα καπέλο επιπλέον, την διεύθυνση ανταγωνισμού αφού η επιδότηση που δίνουμε εμείς για τους δανειολήπτες πρέπει να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση.Και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει ένα επιπλέον καπέλο. Έχει το καπέλο του επόπτη του SSM που πρέπει να παρακολουθήσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος όχι μόνο για την Ελλάδα. Γιατί η σταθερότητα σε μία χώρα επηρεάζει και την σταθερότητα στις άλλες χώρες.

Γι’ αυτό χρειάστηκε να διαπραγματευθούμε τόσο καιρό, δεν ήταν μόνο η μεταμνημονιακή περίοδος και η ενισχυμένη εποπτεία.»

Θετικός στην πρόταση Μητσοτάκη για τους συνεπείς δανειολήπτες

Μετά τον Γιάννη Δραγασάκη χθες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα, ανέφερε ότι βλέπει θετικά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών αλλά παραδέχτηκε ότι όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν μη συνεπείς δανειολήπτες εμπεριέχουν αδικίες.

«Ακούω αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης, ότι αυτό που κάνουμε δεν επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες που τηρούσαν πάντα τις υποσχέσεις τους. Πράγματι υπάρχει μια αδικία και πρέπει να συζητήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά όλα αυτά τα συστήματα και το δικό σας και το δικό μας έχουν αδικία για τους ανθρώπους που είναι καλοπληρωτές. Όμως αν δεν βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και στους καλοπληρωτές από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν κακές συνθήκες στην κοινωνία».

Πάντως και αυτή τη φορά ο κ. Τσακαλώτος δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο Κίνημα Αλλαγής σχολιάζοντας τα όσα είχε πει νωρίτερα ο Γιάννης Κουτσούκος για το ποσό αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Κουτσούκος λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αριστερό, κόμμα αριστερότερα από το ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι δεξιοί είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω να έχετε κάτι καλύτερο στις εκλογές να πείτε γιατί αλλιώς η δυνατότητα σας να πείσετε τον κόσμο ότι είστε πιο αριστεροί από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο πιθανόν να πείσει όσο εγώ τους μανδαρίνους της Κίνας ότι είμαι πιο κομφουκιανός από τι είναι αυτοί οι μανδαρίνοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ