8 ερωτήσεις για το εμβόλιο γρίπης στην εγκυμοσύνη - iefimerida.gr

8 ερωτήσεις για το εμβόλιο γρίπης στην εγκυμοσύνη

Εμβόλιο της γρίπης και εγκυμοσύνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε γυναίκα που κυοφορεί γνωρίζει ότι χρειάζεται να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά την υγεία της και ιδιαίτερα στα λοιμώδη νοσήματα.

Γνωρίζει ότι, για να προστατευτεί από τη μετάδοση ιώσεων, θα πρέπει να αποφεύγει κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό, τη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις διαχύσεις που περιλαμβάνουν φιλιά και αγκαλιές, ενώ δε θα πρέπει να παραλείπει να πλένει συχνά και καλά τα χέρια της. Συχνά όμως παραλείπει ένα βασικό μέτρο πρόληψης από ένα σοβαρό νόσημα που μπορεί να απειλήσει την εγκυμοσύνη της: το εμβόλιο της γρίπης. Ίσως επειδή δε γνωρίζει ότι μία έγκυος μπορεί να περάσει πολύ πιο σοβαρά μια γρίπη από ότι όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί, όμως; Ο Δρ. Θάνος Παράσχος Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη, εξηγώντας γιατί είναι απαραίτητο και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που το αφορούν και χρειάζεται να ξέρει μια μέλλουσα μητέρα για αυτό.

Γιατί οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό της γρίπης;
Επειδή το ανοσοποιητικό τους τροποποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μπορέσει να φιλοξενήσει έναν νέο οργανισμό μέσα της. Έτσι, είναι πιο πιθανό, αν κολλήσουν γρίπη, να παρουσιάσουν κάποια από τις επιπλοκές της.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης στην εγκυμοσύνη;
Οι βασικές επιπλοκές της γρίπης είναι η βρογχίτιδα, πνευμονία, μέση ωτίτιδα ακόμα και μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή σηπτικό σοκ. Αν και οι τελευταίες τρεις επιπλοκές είναι σπάνιες, θα έλεγα ότι δεν είναι σοφό να το ρισκάρει κανείς. Επίσης, λόγω της εγκυμοσύνης είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι επιπλοκές, εφόσον παρουσιαστούν. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους;
Οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο γρίπης είναι ασφαλές σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

Δεν εγκυμονεί κινδύνους ούτε για τη μέλλουσα μητέρα ούτε για το έμβρυο. Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη σε καμία περίπτωση.

Σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης είναι καλύτερα να το κάνει η γυναίκα;
Σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο συστήνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Φυσικά, ο γιατρός της μπορεί να την καθοδηγήσει πάνω σε αυτό, έτσι ώστε να είναι καλυμμένη την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Οι κανόνες του εμβολιασμού ισχύουν και για τις γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες με εξωσωματική;
Ναι. Και θα έλεγα ότι ισχύουν ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι κάποιες από αυτές μπορεί να είναι υψηλού ρίσκου εγκυμοσύνη, για παράδειγμα όταν μιλάμε για πολύδυμη κύηση. Επιπλέον, οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική (διαβάστε περισσότερα) έχουν διανύσει ένα μονοπάτι πιο δύσκολο μέχρι να συλλάβουν, οπότε δε θα ήθελαν με τίποτα να θέσουν σε οποιοδήποτε ρίσκο την εγκυμοσύνη τους. Ιδιαίτερα όταν αυτό το ρίσκο μπορεί να προληφθεί.

Μπορεί να αποφύγει το εμβόλιο αν έχει μείνει έγκυος την άνοιξη ή το καλοκαίρι;
Όχι, επειδή αυτό σημαίνει ότι θα διανύσει το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης την περίοδο που θα αρχίσει να εμφανίζεται η γρίπη. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζει είναι ότι στο τρίτο τρίμηνο είναι πιο σοβαρές οι επιπλοκές.

Κι αν τελικά δε γίνει το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Τότε συνίσταται να γίνει αμέσως μετά τον τοκετό. Το εμβόλιο συστήνεται δηλαδή σε όλες τις γυναίκες που θηλάζουν ή είναι λεχώνες. Η μητέρα μπορεί να μην κινδυνεύει με τις επιπλοκές της γρίπης, που είναι πιο αυξημένες στην εγκυμοσύνη, όμως κινδυνεύει αν κολλήσει γρίπη να τη μεταδώσει στο μωρό της. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δε θέλουμε να συμβεί, επειδή το μωρό, ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες ζωής, δεν έχει χτίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα επαρκώς και μπορεί να νοσήσει σοβαρά σε περίπτωση που κολλήσει τον ιό της γρίπης. Για τον ίδιο λόγο συμβουλεύουμε να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά τη γρίπης και όσοι εμπλέκονται στη φροντίδα του μωρού, π.χ. η γιαγιά ή η νταντά.

Έχει νόημα να κάνει το εμβόλιο μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη, αν προγραμματίζει να συλλάβει;
Όχι, γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά πότε και αν θα συλλάβει την περίοδο που προγραμματίζει.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ