Νέα βουτιά 5% για την τουρκική λίρα -«Εκαψαν» τα συναλλαγματικά διαθέσιμα

Νέα βουτιά κοντά στο 5% έκανε η τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν λόγω των επικίνδυνα χαμηλών συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, που ξόδεψε το ένα τρίτο τους αυτό το μήνα ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα υποχώρησαν κατά 13 δισ. τουρκικές λίρες την περασμένη εβδομάδα, συνολικά 45,1 δισ. από τις αρχές Μαρτίου.

«Αυτή η μεγάλη πτώση δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδας προσπαθώντας να διατηρήσει σχετικά σταθερή τη λίρα ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών», λέει ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank. «Ίσως χρειαστούν το ΔΝΤ μετά τις εκλογές», εκτιμά ο Τίμοθι Ας, αναλυτής της Blubay Asset Management που ειδικεύεται στις αναδυόμενες οικονομίες και δη την Τουρκία.

Οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 18,81%, σε τροχιά να κλείσουν στο υψηλότερο επίπεδο περίπου πέντε μηνών.


Το τελευταίο 24ωρο ήταν δραματικό για το τουρκικό νόμισμα καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν κάλεσε τις τράπεζες να μην προσφέρουν τη λίρα στη βασική αγορά του εξωτερικού έως την Κυριακή για να αποτραπεί ένα short selling της ενόψει των εκλογών που θεωρούνται δημοψήφισμα για την παντοδυναμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που αναλυτές και δημοσκοπήσεις περιμένουν απώλειες για το κόμμα του, το ΑΚΡ, που ελπίζει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει τη νομισματική και την οικονομική κρίση σχέδιο συνωμοσίας που εξυφάνθηκε στο εξωτερικό. Οι τουρκικές εποπτικές Αρχές ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο μια έρευνα κατά της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JPMorgan για πιθανή χειραγώγηση της ισοτιμίας της λίρας με τη δημοσίευση έρευνας -κίνηση που προκάλεσε πρόσθετη ανησυχία στους επενδυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ