Η ώρα της αλήθειας για τον Ερντογάν: Εκλογές-δημοψήφισμα για την παντοδυναμία του την Κυριακή - iefimerida.gr

Η ώρα της αλήθειας για τον Ερντογάν: Εκλογές-δημοψήφισμα για την παντοδυναμία του την Κυριακή

O Τούρκος πρόεδρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος για την παντοδυναμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πάρει οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία.

Η παρατεταμένη νομισματική κρίση αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιλογές των ψηφοφόρων, σημειώνει η DW, με τον Τούρκο πρόεδρο να αγωνιά και να ποντάρει στο όνομά του προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει την δημοτικότητά του για να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του στις επικείμενες εκλογές.

Η αγωνία του Τούρκου προέδρου

Από τις αρχές του χρόνου ο Ερντογάν συμμετέχει σε αλλεπάλληλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι οποίες μεταδίδονται, φυσικά, σε ζωντανή μετάδοση από τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Η συχνότητα των εμφανίσεών του δίνει περισσότερο την εντύπωση ότι επίκεινται κρίσιμες προεδρικές και όχι δημοτικές εκλογές.
«Ο Ερντογάν σηκώνει όλο το βάρος του προεκλογικού αυτού αγώνα. Είναι ένας καταπληκτικός ρήτορας, αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι αγωνιά», σχολιάζει ο Ισμαήλ Σαϊμάζ, δημοσιογράφος της Hürriyet, η οποία πέρασε μόλις πέρσι στα χέρια φιλοκυβερνητικού ομίλου. Ο Σαϊμάζ συγκαταλέγεται στους ελάχιστους εναπομείναντες δημοσιογράφους που τολμούν να επικρίνουν την πολιτική του προέδρου. «Δεν πρόκειται για συνηθισμένες δημοτικές εκλογές», όπως λέει. «Ο ίδιος ο Ερντογάν τις έχει χαρακτηρίσει ζήτημα ζωής και θανάτου. Επί της ουσίας οι ψηφοφόροι αποφασίζουν εάν εγκρίνουν το νέο προεδρικό σύστημα».
Με κεντρικό σύνθημα την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν έχει χάσει εκλογική αναμέτρηση από το 2001. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο του AKP και της δημοτικότητας του ίδιου του Ερντογάν. Πλέον όμως η χώρα βρίσκεται σε φάση παρατεταμένης ύφεσης με το εθνικό νόμισμα να έχει πάρει την κατιούσα και πληθωρισμό, ανεργία και τις τιμές βασικών προϊόντων να έχουν εκτιναχθεί. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Για να αναγκάσει τις αγορές να ρίξουν τις τιμές, η κυβέρνηση άνοιξε δικά της καταστήματα, όπου πωλούνται επιδοτούμενα λαχανικά.

Στο νήμα αναμένεται να κριθεί η μάχη της Κωνσταντινούπολης

Όλα αυτά αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ποσοστά του AKP. Σε πολλές περιοχές το κόμμα του Ερντογάν αναμένεται να παραμείνει μεν πρώτη δύναμη, ωστόσο στις μεγάλες πόλεις θα υποστεί, πιθανότατα, πλήγμα. Στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, φέρεται να προηγείται ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Γιαβάς. Προβάδισμα της αντιπολίτευσης καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και στις Αττάλεια και Αντάνα. Η Σμύρνη θεωρείται ούτως ή άλλως προπύργιο του CHP.
Στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να προηγείται μεν ο υποψήφιος του AKP Γιλντιρίμ, εντούτοις οριακά. Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Στην πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων δίνεται μάλλον και η σημαντικότερη μάχη. Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία, επαναλαμβάνει συχνά ο ίδιος ο Ερντογάν.
«Ο Ερντογάν συνδέεται στενά με την Κωνσταντινούπολη. Εδώ ξεκίνησε η καριέρα του. Εάν το AKP χάσει εδώ, τότε αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτικό σεισμό», σχολιάζει ο Σαϊμάζ. Ο ίδιος εκτιμά ότι ενδεχόμενη επικράτηση της αντιπολίτευσης σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη θα ανοίξει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εδώ και εβδομάδες άλλωστε καλλιεργείται μια έντονη φημολογία για τη δημιουργία νέου κόμματος από άλλοτε συνοδοιπόρους του Ερντογάν: τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ