Πρώην πράκτορας εμπλέκει την Ουκρανία στην κατάρριψη της MH17 - iefimerida.gr

Πρώην πράκτορας εμπλέκει την Ουκρανία στην κατάρριψη της MH17

Το σημείο της συντριβής της MH17 (Φωτογραφία αρχείου: AP/Mstyslan Chernov)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εμπλοκή του Κιέβου στην κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 με τους 298 νεκρούς καταγγέλλει ένα πρώην στέλεχος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, που αυτομόλησε στη Ρωσία.

Ο Βασίλι Προζόροφ υποστήριξε ότι δύο ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι ενεπλάκησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους το 2014 πάνω από εδάφη που ήλεγχαν φιλορώσοι αυτονομιστές. Το Κίεβο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πράκτορας της SBU αποπέμφθηκε λόγω «επαγγελματικής ανικανότητας» επειδή έκανε «κατάχρηση αλκοόλ», απαξιώνοντας το βαθμό του αξιωματικού.

Η διεθνής έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών επέρριψε πέρυσι τον Μάιο μετά από πολύχρονη έρευνα την ευθύνη στη Μόσχα επειδή κατέληξε πώς ο πύραυλος Bouk - Telar, προερχόταν από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας που έχει την έδρα της στο Κουρσκ της Ρωσίας -κάτι που απέρριψε οργισμένη η Ρωσία.

Αλλά ο Προζόροφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική πρωτεύουσα ισχυρίστηκε ότι «η ουκρανική πλευρά είναι συνένοχος στην αεροπορική τραγωδία» επικαλούμενος «συγκεκριμένες πληροφορίες», χωρίς να δώσει, όμως, λεπτομέρειες.

«Η εντυπωσιακά άμεση αντίδραση της ουκρανικής ηγεσίας ήταν το πρώτο που κίνησε τις υποψίες μου», είπε. «Η γνώμη μου είναι ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο και το γραφείο Τύπου του γνώριζαν εκ των προτέρων την υπόθεση. Δεύτερον, ήταν σε εξέλιξη εχθροπραξίες επί αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχε κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή».

Υποστήριξε δε ότι όταν ρώτησε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία για την κατάρριψη της MH17 του απάντησαν: «μη χώνεις τη μύτη σου σ’ αυτή την υπόθεση, αν δεν θέλεις να έχεις προβλήματα».

Ο Προζόροφ είπε ότι από «πληροφορίες που διέρρευσαν» συμπέρανε ότι κατά τη γνώμη του «δύο άνθρωποι ενεπλάκησαν, ο νυν υποδιευθυντής προσωπικού της προεδρίας, Βαλέρι Κοντρατιούκ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Βασίλι Μπούρμπα».

Ο Προζόροφ, που διετέλεσε πράκτορας της SBU από το 1999 έως το 2014 έχει προβεί κατά καιρούς σε διάφορες καταγγελίες κατά της Ουκρανίας, που συνάδουν με τις απόψεις της Μόσχας για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ MH17 πτήση mh17
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ