Τα περίτεχνα υποδήματα της Αρχαίας Ρώμης -Με κεντήματα και δαντέλες [εικόνα] - iefimerida.gr

Τα περίτεχνα υποδήματα της Αρχαίας Ρώμης -Με κεντήματα και δαντέλες [εικόνα]

Στην αρχαία ρώμη οι γυναίκες ήταν στυλάτες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήσαν σπουδαίοι μηχανικοί, κατασκεύαζαν δρόμους για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λεγεώνων στις αχανείς εκτάσεις της Αυτοκρατορίας.

Αλλά και το ότι ήσαν, παράλληλα, σπουδαίοι σχεδιαστές μόδας; Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το υπόδημα ήταν «status symbol», σύμβολο κύρους. Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη ίσως αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί σχεδιαστές υποδημάτων έχουν στις αποσκευές τους μια πλούσια παράδοση σε αυτή την τέχνη.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα μοδάτο γυναικείο υπόδημα εκτίθεται στο Ζάαλμπουργκ (σημερινή Γερμανία) και αποδεικνύει πόσο μοδάτες ήταν οι Ρωμαίες.

Ένα μοδάτο γυναικείο υπόδημα εκτίθεται στο Ζάαλμπουργκ. Ενα παπουτσι ηλικίας 2.000 χρόνων

Το Ζάαλμπουργκ ήταν ένα ρωμαϊκό οχυρό στην κορυφογραμμή του όρους Τάνους και αποτελούσε μέρος των ρωμαϊκών οχυρώσεων. Ήταν τεράστιο, και από κοινού με το χωριό που το περιτριγύριζε ήταν το σπίτι περίπου 2.000 ανθρώπων στην ακμή του. Κατασκευάστηκε το 90 μ.Χ και παρέμεινε εν λειτουργία ως το 260 μ.Χ.

Από το 2005, το Ζάαλμπουργκ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και διαθέτει ένα μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ένα γυναικείο υπόδημα ηλικίας 2.000 χρόνων, που ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα πηγάδι.

Τα γυναικεία υποδήματα στην Αρχαία Ρώμη ήταν διακοσμημένα με κέντημα, μοτίβα και, συχνά, δαντέλα, και επιδείκνυαν τον πλούτο και το κύρος στην κοινωνία της Ρωμαίας που τα φορούσε.
Το ότι το συγκεκριμένο βρέθηκε στη Γερμανία, το ότι κάποτε φοριόταν στις άκρες της Αυτοκρατορίας, δείχνει πως η υψηλή τέχνη της υποδηματοποιείας ασκείτο παντού. Και το ότι οι σημερινές επιλογές των ντιζάινερς υποδημάτων δεν απέχουν, ως προς την επινόηση, και τόσο από αυτές των μακρινών προγόνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ