Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα: 47 παραβιάσεις την 25η Μαρτίου - iefimerida.gr

Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα: 47 παραβιάσεις την 25η Μαρτίου

F-16 στον αέρα (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 47 παραβιάσεις, εκτός της παρενόχλησης του ελικοπτέρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε η Τουρκία ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί από δύο ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F-4, καθώς και δύο κατασκοπευτικά CN-235 , προέβησαν σε 47 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι 29 παραβιάσεις έγιναν από δύο κατασκοπευτικά CN-235 και οι 18 από 3 σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών (2x2F-16 & 1x2F-4).

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειονατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Σαφώς η μεγαλύτερη πρόκληση ανήμερα της 25ης Μαρτίου ήταν η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι. Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πλησίασαν στα 4 μίλια το ελικόπτερο, αναγκάζοντάς το να κινηθεί χαμηλότερα. Ελληνικά F-16, που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι, αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο και εκτελούσαν τα συνήθη καθήκοντά τους. Πάντως, η Αθήνα αναμένεται να απαντήσει με αυστηρό διάβημα τις επόμενες ώρες. Σε αυτό, θα ζητά την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ θα τονίζει ότι το περιστατικό πρωτίστως υπονομεύει την ασφάλεια των εμπλεκομένων και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Open.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ