Εικόνες-σοκ από βασανισμούς αντιφρονούντων σε κρατητήρια της Βενεζουέλας [βίντεο] - iefimerida.gr

Εικόνες-σοκ από βασανισμούς αντιφρονούντων σε κρατητήρια της Βενεζουέλας [βίντεο]

Κρατούμενος σε δεσμωτήριο της SEBIN στο Καράκας (Φωτογραφία: YouTube)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις φρικτές συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια που υφίστανται αντιφρονούντες στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν σοκαριστικές εικόνες που κατέγραψε ένας υποσμηναγός που αυτομόλησε.

Εικόνες με κρατούμενους δεμένους πισθάγκωνα με καλυμμένα τα μάτια με σελοφάν, με μια ομάδα ανθρώπων στριμωγμένων σ’ ένα στενό κελί που αναγκάζονται να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο, με έναν κρατούμενο να καταγγέλλει ότι ουρεί αίμα σ’ ένα μπουκάλι επειδή δεν του επιτρέπουν να πάει στην τουαλέτα ή να δει έναν γιατρό...

Σ’ αυτές τις συνθήκες ζουν 70 κρατούμενοι δεσμωτηρίου της SEBIN (Μπολιβαριανής Υπηρεσίας Ασφαλείας) στο Καράκας, όπως υποστήριξε ο Ρόναλντ Ντουγκάρντε, ο οποίος υπηρέτησε στη Γενική Διεύθυνση Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας (Dirección General de Contrainteligencia Militar - DGCM) από τον Αύγουστο μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, που γύρισε την πλάτη στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο απηυδισμένος από τις ωμότητες που βίωσε και του περιέγραψαν κρατούμενοι.

Ο Ντουγκάρτε λέει ότι ο ίδιος δεν πήρε μέρος σε βασανισμό κρατουμένων. «Ένας κρατούμενος, με τον οποίο ήρθα σε επαφή μου ζήτησε να πω στον κόσμο τι συμβαίνει. Αποφάσισα να το κάνω ακόμα κι αν αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή μου», πρόσθεσε. Ο υποσμηναγός κατέγραψε τα σοκαριστικά βίντεο, που φέρνει στο φως η ισπανική εφημερίδα ABC, στο δεσμωτήριο Helicoide με μια μικρή κάμερα κρυμμένη στη στολή του και μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών περιέγραψε τα βασανιστήρια για τα οποία διαθέτει, όπως είπε, αποδείξεις: εικονικούς πνιγμούς, ηλεκτροξία, ασφυξία με ηλεκτρικές σακούλες κτλ. Πολλοί από τους βασανιστές, όπως είπε, είναι Κουβανοί.

Παρέδωσε μάλιστα τα βίντεο, μια λίστα με τους βασανιστές κι έναν κατάλογο 77 κρατουμένων στο Casla Institute, που ετοιμάζεται να τα παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ινστιτούτου, Tamara Suju, τα βασανιστήρια και οι «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων – κυρίως δε στρατιωτικών που προσπάθησαν να αυτομολήσουν ή συγγενών τους- έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες μετά την ορκωμοσία του Μαδούρο. Το Casla Institute εκτιμά ότι πάνω από χίλιοι ένστολοι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για κάποιο διάστημα το τελευταίο δίμηνο επειδή ήθελαν να εγκαταλείψουν το καθεστώς. Και παρουσίασε στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών στοιχεία για πάνω από 40 περιπτώσεις βασανισμού το ίδιο διάστημα.

Κουβανοί πράκτορες και στρατιωτικοί έχουν αναλάβει σχεδόν πλήρως τον έλεγχο του μηχανισμού βασανιστηρίων στη Βενεζουέλα, όπως καταγγέλλουν αντικαθεστωτικοί αλλά και ο Γ.Γ. του ΟΑΚ, Λουίς Αλμάγκρο, μεταδίδει η ABC. Eνώ σύμφωνα με τη Human Rights Watch υπάρχουν τουλάχιστον 230 πολιτικοί κραοτύμενοι στη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ