ECOFIN: «Τζίφος» η συζήτηση 16 ωρών για τους κανονισμούς των Τραπεζών... - iefimerida.gr

ECOFIN: «Τζίφος» η συζήτηση 16 ωρών για τους κανονισμούς των Τραπεζών...

ECOFIN: «Τζίφος» η συζήτηση 16 ωρών για τους κανονισμούς των Τραπεζών...
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαραθώνια συζήτηση, αποτέλεσμα μηδέν... Οι υπουργοί Οικονομικών (Ecofin) της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν «τα βρήκαν» στο θέμα των νέων κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Τώρα η λήψη αποφάσεων παραπέμπεται στο επόμενο Ecofin, στις 15 Μαϊου.

Ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Σουηδία, ασκούν πίεση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεκδικώντας το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς κανονισμούς, για ακόμα υψηλότερη τραπεζική κεφαλαιοποίηση, εάν επιθυμούν να το κάνουν. Εκπρόσωποι άλλων χωρών, όμως, εκφράζουν φόβους ότι μια τέτοια τακτική θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά πιστώσεων και – κατά συνέπεια- να δυσχεράνει την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε υιοθετήσει τους νέους διεθνείς κανόνες το Νοέμβριο του 2010, όπως και άλλες χώρες της Ομάδας των 20 (G-20). Στόχος αυτών των κανόνων ήταν ήταν να μη γίνει ο χρηματοπιστωτικός τομέας «μήτρα» νέων οικονομικών κρίσεων. Στον πυρήνα των νέων κανόνων είναι η απαίτηση προς τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο οικονομικές κρίσεις και υφέσεις.

Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά, αρχής γενομένης το 2013. Απαιτείται βεβαίως να ξεπεραστούν τα χάσματα απόψεων σε διάφορα ζητήματα- κάτι το οποίο δεν συνέβη αυτή τη φορά, παρά τις διαβουλεύσεις και τις «ζυμώσεις» 16 ολόκληρων ωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ