Κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας -Τον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Αλοννήσου [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κατάδυση στο ναυάγιο της Περιστέρας -Τον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Αλοννήσου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διημερίδα με τίτλο «Το BlueMed στην Αλόννησο. Για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και το σχεδιασμό για τη διαχείρισή της», διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, στις 6 και 7 Απριλίου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο αυτής, επαγγελματίες της κατάδυσης και αυτοδύτες θα ξεναγηθούν στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου, ενώ η ημερίδα, ανοικτή στο κοινό, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο του νησιού.

Διημερίδα με τίτλο «Το BlueMed στην Αλόννησο. Για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και το σχεδιασμό για τη διαχείρισή της», διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 6/4/2019, στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, «Μια βουτιά στην Περιστέρα» (11.00 και 15.00)
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος BlueMed, διοργανώνει υποβρύχια ξενάγηση στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου. Κοντά στο νησάκι Περιστέρα Αλοννήσου, σε βάθος 25 μ., βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο.
Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την υποβρύχια ξενάγηση, παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις συμμετοχής (οι πληροφορίες υπάρχουν στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (σκαναρισμένα) στο email: eeabluemed@gmail.com έως και τις 26 Μαρτίου 2019.

  • Όσοι και όσες επιλεγούν θα ειδοποιηθούν ως τις 29 Μαρτίου.
Επαγγελματίες της κατάδυσης και αυτοδύτες θα ξεναγηθούν στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου

Κυριακή 7/4/2019, Ημερίδα, ανοιχτή στο κοινό, στο Δημαρχείο Αλοννήσου (10.00 -13.00)
10.00-10.15 Χαιρετισμοί
10.15-10.30 Ελπίδα Χατζηδάκη, τέως διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Το ναυάγιο της Περιστέρας: η ανασκαφή και τα πρώτα συμπεράσματα».
10.30-10.45 Δημήτρης Κουρκουμέλης, υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Θαλάσσιοι δρόμοι και αρχαία ναυάγια στο Κεντρικό Αιγαίο».
10.45-11.00 Σπυρίδων Ιωσηφίδης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων- Δημήτρης Πουρσανίδης & Βασιλική Βασιλοπούλου, ΕΛΚΕΘΕ (πρόγραμμα Interreg Med AMAre), «Η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και η σημασία της».
11.00-11.15 Διάλειμμα
11.15-11.30 Αγγελική Βενέτη, συντονίστρια προγράμματος BlueMed, Περιφέρεια Θεσσαλίας, «Η σημασία του BlueMed για την Περιφέρεια Θεσσαλίας».
11.30-11.45 Παρή Καλαμαρά, διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Ο σχεδιασμός για τους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους».
11.45-12.00 11.45-12.00 Πολυτίμη Γραββάνη, προϊσταμένη Μονάδας Α' της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, «Η συμβολή του ΠΕΠ Θεσσαλίας στην ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων».
12.00-12.15 'Αγγελος Μαγκλής, Ατλαντίς Συμβουλευτική, «Το πρόγραμμα BlueMed και η αναπτυξιακή προοπτική των Βορείων Σποράδων».
12.15-13.00 Συζήτηση
15.00-17.00 Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για επαγγελματίες της κατάδυσης στο Δημαρχείο Αλοννήσου

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την υποβρύχια ξενάγηση, παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Φωτογραφίες: ΥΠΠΟ
Φωτογραφία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το Ναυάγιο στην Περιστέρα Αλοννήσου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ