Μπαράζ αντιδράσεων κατά Τραμπ για την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν - iefimerida.gr

Μπαράζ αντιδράσεων κατά Τραμπ για την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ισραηλινές δυνάμεις στα Υψίπεδα του Γκολάν στη μεθόριο με τη Συρία (Φωτογραφία: AP/Ariel Schalit)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σφοδρές αντιδράσεις σε Μόσχα, Άγκυρα, Τεχεράνη και Δαμασκό προκάλεσε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα συνιστά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM. Ενώ και η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τη δήλωση του Τραμπ.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

«Αυτή η παράνομη και απαράδεκτη αναγνώριση δεν αλλάζει το γεγονός ότι (τα Υψίπεδα του Γκολάν) ανήκουν στη Συρία», υπογράμμισε.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν η ανακοίνωση του Αμερικανού ομολόγου του οδήγησε την περιοχή στο κατώφλι μιας νέας κρίσης.

Σε ομιλία του στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε στην Ουάσιγκτον «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων των Γκολάν».

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψώματα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ ισραήλ υψίπεδα Γκολάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ