Brexit: Oι «27» εξετάζουν σενάριο αναβολής σε δύο στάδια - iefimerida.gr

Brexit: Oι «27» εξετάζουν σενάριο αναβολής σε δύο στάδια

Φωτογραφία ΑP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να προσφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο επιλογές για την αναβολή του Brexit πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας, της 29ης Μαρτίου, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα τη Συμφωνία Αποχώρησης που κλείστηκε τον Νοέμβριο, η αποχώρηση του ΗΒ θα αναβληθεί ως την 22α Μαΐου, ανέφερε η πηγή αυτή.

Σε περίπτωση νέας απόρριψης της συμφωνίας -για τρίτη φορά- από το βρετανικό κοινοβούλιο, το Λονδίνο θα έχει προθεσμία ως τη 12η Απριλίου για να αποφασίσει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές.

Βάσει αυτού του σεναρίου, είπε άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει η αποχώρηση να αναβληθεί ως τα τέλη του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό, μέσω του προσχεδίου της απόφασης της Συνόδου Κορυφής,ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να προτείνουν την παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει την συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο συνόψισαν την ευρωπαϊκή θέση ως εξής: Η ΕΕ προσφέρει στο Λονδίνο αναβολή του Brexit ως την 22α Μαΐου, εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση ζητήσει ως τη 12η Απριλίου μεγαλύτερη παράταση, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας για το διαζύγιο από το κοινοβούλιο.

Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής #EUCO #Article50 #Brexit#EU27 #EUelections2019.

?https://t.co/YV4cEzourR pic.twitter.com/wkpkTvEXQX

Πρόταση Τσίπρα για παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου

Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit.

Επίσης, τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ο κ.Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κόρμπν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι δεν θα επισκεφθεί ξανά τις Βρυξέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ