Με ειδικό κωδικό η ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών για τις πανελλαδικές

Μέχρι τις 18 Μαΐου έχουν περιθώριο οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να προσέλθουν στα σχολεία του και να αποκτήσουν - δημιουργήσουν τον απαραίτητο για την υποβολή την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου, κωδικό.

Συγκεκριμένα, όλοι οι υποψήφιοι, είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α' και Β') οφείλουν από τις 8-5-2012 έως τις 18-5-2012 να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν των απαραίτητο κωδικό ασφαλείας, τον οποίο, μάλιστα, θα δημιουργήσουν οι ίδιοι.

Ο κωδικός αυτός θα φανεί χρήσιμος στους υποψηφίους στην επόμενη φάση, τον Ιούνιο, για να μπορέσουν να επεξεργαστούν και στη συνέχεια να υποβάλλουν το οριστικό τους μηχανογραφικό δελτίο, επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας

Οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Β') για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α', θα πρέπει να πάνε στα σχολεία τους, όπου και θα επιδείξουν το δελτίο εξεταζόμενου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν μπορεί, για τον οποιοδήποτε λόγο, να πάει ο ίδιος στο σχολείο του για να πάρει των κωδικό του, μπορεί να πάει κάποιος εκπρόσωπός του, ο οποίος, όμως, θα καταθέτει πρωτότυπη εξουσιοδότηση του υποψηφίου, θεωρημένη, όμως, για το γνήσιο της υπογραφής από την αρμόδια αρχήλ.

Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β' για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε περίπτωση που δεν μπορούν να παραστούν αυτοπροσώπως και στείλουν κάποιον εκπρόσωπό τους, θα πρέπει να ακολουθήσουν ανάλογη διαδικασία με αυτή των υποψηφίων για το 90% των θέσεων.

Δικαιολογητικά για την υπαγωγή υποψηφίων στις ειδικές κατηγορίες

Με βάση τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, αίρονται τα ηλικιακά όρια, απαλείφεται το εισοδηματικό κριτήριο και καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός της μιας και μοναδικής περιφέρεια, προκειμένου οι υποψήφιοι να υπαχθούν στις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων.

Οσοι, λοιπόν, από τους υποψηφίους επιθυμούν να υπαχθούν σε κάποια από την ειδική κατηγορία, πρέπει να προσέλθουν στο σχολείο τους την ίδια περίοδο που θα πάνε για να αποκτήσουν τον κωδικό πρόσβασης, (8-5-2012 με 18-5-2012) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά - μαζί με το πρότυπο υπόδειγμα σχετικής αίτησης.

Υστερα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).

Για το ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν και την ακριβή διαδικασία που οφείλουν να ακολουθήσουν, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και

Πάντως, τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι' αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Οι υποψήφιοι, τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) όσο και για την υποβολή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής:

  • Οσοι υποψήφιοι μαθητές και απόφοιτοι υπέβαλαν Αίτηση - Δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.
  • Οσοι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2010 ή 2011 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων, μπορούν να απεθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.
  • Οσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων, αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία τους για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης.
  • Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ - Β' των ετών 2010 ή 2011), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον Διευθυντή του σχολείου τους ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 8-5-2012 ως και 18-5-2012.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ