Κατσέλη: Δεν είπα εγώ το «λεφτά υπάρχουν» - Ο Παπανδρέου το είπε

Με κατηγορηματικότητα αποκρούει την αιτίαση ότι η ίδια εμπνεύστηκε το σλόγκαν «λεφτά υπάρχουν» η Λούκα Κατσέλη. Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας «χρεώνει» αποκλειστικά στον Γιώργο Παπανδρέου την ... αξέχαστη φράση.

Μιλώντας στα «Νέα» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Κατσέλη είπε:

«Η φράση αυτή δεν ελέχθη από εμένα. Είχε ειπωθεί από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ένα πολύ συγκεκριμένο νόημα: ότι λεφτά υπάρχουν για τους κουμπάρους, τους φοροφυγάδες, τα golden boys, αλλά δεν υπάρχουν για την Υγεία, την Παιδεία ή την κοινωνική πρόνοια. Προεκλογικά είχα επισημάνει – και καλώ οποιονδήποτε να ανατρέξει σε αυτά που έλεγα εκείνη την εποχή – ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ήταν γεγονός, ότι έπρεπε ναμειώσουμε τα ελλείμματα περιορίζοντας δραστικά τη σπατάλη στο Δημόσιο και με καταπολέμηση τηςφοροδιαφυγής. Είχαμε επεξεργαστείπροεκλογικά ένα τέτοιο πρόγραμμααλλά, μετά τις εκλογές, η ευθύνηυλοποίησης, όπως γνωρίζετε, γιατις πολιτικές αυτές δεν ανατέθηκανσε εμένα αλλά σε άλλο συνάδελφοδιαφορετικού ιδεολογικού προσανατολισμού.»

«Εβαλα κόκκινες γραμμές»

Στην ίδια συνέντευξη, η πρόεδρος της ΚοινωνικήςΣυμφωνίας εκφράζει την αισιοδοξία ότι το κόμμα της θα μπει στην Βουλή. «Με το δεύτερο Μνημόνιο ολοκληρώθηκε η επικράτησητου νεοφιλελευθερισμούστο ΠΑΣΟΚ», τονίζει. Αποκρούει, ακόμη, την κατηγορία ότι η συμμετοχή της ίδιας και του Χάρη Καστανίδη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στερεί από την Κοινωνική Συμφωνία το δικαίωμα να ασκεί, σήμερα, τέτοια κριτική.

Αναφέρει σχετικά η κυρία Κατσέλη: «Ναι, συμμετείχαμε στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά αν κάτι μας αναγνωρίζουνοι πολίτες είναι ότι και μέσα στοΥπουργικό Συμβούλιο και δημόσιατοποθετηθήκαμε ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, των οριζόντιωνπερικοπών σε μισθούς και συντάξειςκαι των δυσβάσταχτων φορολογικώνεπιβαρύνσεων. Είχα πει τον Νοέμβριοτου 2011 ότι το φάρμακο της τρόικας σκοτώνει. Από τα υπουργεία που πέρασα έδωσα μάχες βάζονταςκόκκινες γραμμές εκεί όπου έπρεπε».

Στις μάχες αυτές, σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη, υπήρξαν και επιτυχίες. Επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Χτυπήθηκα από τα μέσα μαζικήςενημέρωσης ως το μαύρο πρόβατοτης κυβέρνησης ακριβώς γιατί αντι στάθηκα και πολλές φορές κατάφερα να σώσω θεσμούς και κεκτημέναδικαιώματα από την προέλαση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που σιγά-σιγά κέρδιζε έδαφος στην κυβερνητική πολιτική. Πίστευα ότι όφειλα να δώσω τη μάχη και κατάφερα ναπεράσω τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για ρύθμιση χρεών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να χτυπήσω τα κυκλώματα, να μειώσω τις τιμές των φαρμάκων, να σώσω τις κλαδικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό και τη διαιτησία. Πίστευα ότι άξιζε να δώσω τη μάχη για την Παιδεία ή την κοινωνική πρόνοια».

Τέλος, η κυρία Κατσέλη υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με όσους έχουν δεσμευθεί να

υλοποιήσουν μια αδιέξοδη πολιτική» και ζήτησε «να αλλάξει η συνταγή του Μνημονίου και να εφαρμοσθεί ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που δεν θα ρίχνει τα βάρη μονόπλευρα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και στη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά θα εγγυάται ότι θα βγούμε από την κρίση όρθιοι, με αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ