Μετά τα Ιεροσόλυμα ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες -Στήριξη στην Κίνα

Το Brexit θα είναι το κυρίαρχο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου θα εξετάσουν την επιστολή που απέστειλε η Τερέζα Μέι, με την οποία η Βρετανία ζητά τρίμηνη παράταση έως τις 30 Ιουνίου, για την έξοδο από την ΕΕ.

Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τη χρονική διάρκεια, αλλά και για τα κριτήρια που πιθανόν θα θέσει η ΕΕ προκειμένου να δεχθεί το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Κρίσιμη για την τελική αποδοχή του αιτήματος της Τερέζα Μέι, θα είναι η ψηφοφορία, 3η κατά σειρά, επί της συμφωνίας αποχώρησης, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, θέμα που έχει και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, αναμένεται να κυριαρχήσει στο δείπνο των ηγετών, απόψε.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον για την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας-Πεκίνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Κίνα αποτελεί Στρατηγικό Εταίρο για την ΕΕ, γεγονός το οποίο θα πρέπει να καθίσταται σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης της προσεχούς Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τομέα διασυνδεσιμότητας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ταχεία ολοκλήρωση της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Αύριο, Παρασκευή, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, θέματα ανταγωνιστικότητας, εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, αλλά και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η πολιτική αυτή κατά την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ