Στη Βουλή η δικογραφία για τα rebate φαρμάκων, την εποχή Καραμανλή - iefimerida.gr

Στη Βουλή η δικογραφία για τα rebate φαρμάκων, την εποχή Καραμανλή

η ολομέλεια της Βουλής/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για τις επιστροφές φαρμακευτικών εταιριών για την περίοδο 2006 ως και 2010, που φέρεται να κόστισε στους Ελληνες φορολογούμενους 241 εκατομμύρια ευρώ.

Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε πρόσφατα μαζί με τους Παύλο Πολάκη και Ανδρέα Ξανθό. Η υπόθεση έχει οικονομικό ενδιαφέρον, αλλά ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Ολα ξεκίνησαν με έρευνα που έκανε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, από την οποία προέκυψε ότι δεν υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις, που θα υποχρέωναν τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέψουν στο Δημόσιο ένα μέρος των κερδών τους, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης φαρμάκων. Το περίφημο rebate, που είναι νόμος του κράτους.

Η πρώτη δικογραφία για την εποχή Καραμανλή

Η υπόθεση αποκτά όμως ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι ο πρώτος φάκελος και το πρώτο σκάνδαλο που φθάνει στην Βουλή για την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Αν και δεν είναι γνωστά τα ονόματα πάνω στα οποία έπεσε πάνω η έρευνα της Δικαιοσύνης, η υπόθεση αφορά τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας καθώς ενδεχομένως και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην 7ετία Καραμανλή είναι κοινό μυστικό στα δημοσιογραφικά γραφεία και δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο άνθρωπος κλειδί του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Δικαιοσύνης, είναι ένας πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Πολιτικοί αναλυτές διατυπώνουν συνεπώς το ερώτημα μήπως παίρνει τέλος η περίοδος της ανοχής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα Καραμανλή και ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των εκλογών, αλλάζει ρότα.

Μάλιστα ορισμένοι συνδυάζουν τις εξελίξεις και τον τρόπο που παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ η υπόθεση- με την συνέντευξη Εφης Αχτσιόγλου στην οποία τα media που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μεγάλο βάρος- με τις τελευταίες τακτικές κινήσεις του πρωθυπουργού και την στροφή στην κεντροαριστερά. Στους ανθρώπους δηλαδή που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και για τους οποίους η περίοδος Καραμανλή είναι κόκκινο πανί, αφού εκεί αποδίδουν την κατάρρευση της χώρας και την χρεοκοπία.

Να σημειωθεί ότι και η πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή και τα βέλη που έριξε για τα όσα έγιναν στην οικονομία και επί γαλάζιας διακυβέρνησης (2004-2009) παραξένεψε πολλούς. Ενώ ακολούθησαν και άλλοι.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο Νίκος Φίλης ο οποίος πήρε τ' όπλο του και χωρίς περιστροφές, κάλεσε τη ΝΔ του Καραμανλή σε απολογία. «Η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί συνολικά ως κόμμα για τα τεράστια ελλείμματα του 2009 που οδήγησαν στη χρεοκοπία» υποστήριξε στον ΑΛΦΑ ο πρώην υπουργός Παιδεία.

Η συνέντευξη Αχτσιόγλου

Η Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην συνέντευξη τύπου περιέγραψε την ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006-2010 «λόγω μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων», ενώ εξήγησε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν εισέπραξε τα ποσά που θα έπρεπε να έχει εισπράξει από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του rebate, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο «για διάφορους λόγους, όχι σύννομους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργικές αποφάσεις για να αρχίσουν να εισπράττονται κανονικά τα χρήματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, άρχισαν να υπογράφονται μόνο το 2009 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.Η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η κ. Αχτσιόγλου, στην εν λόγω συνέντευξη, είχε προσδιορίσει τα ποσά ως εξής:

- Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
- Για το 2008 (κατ' εκτίμηση), 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
- Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ και
- Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ