Η ώρα της κρίσης για τον Βίκτορ Ορμπαν: Το ΕΛΚ αποφασίζει σήμερα αν θα του δείξει την πόρτα - iefimerida.gr

Η ώρα της κρίσης για τον Βίκτορ Ορμπαν: Το ΕΛΚ αποφασίζει σήμερα αν θα του δείξει την πόρτα

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ώρα της κρίσης έφθασε για τον Βίκτορ Όρμπαν.

Το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -η μεγαλύτερη σε εκπροσώπηση παράταξη στο Ευρωκοινοβούλιο- θα αποφασίσει στις Βρυξέλλες αν θα αποπέμψει από τις τάξεις του το κόμμα Fidesz του εθνολαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, αίτημα που έχουν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα που το συναπαρτίζουν.

Ο Όρμπαν προκαλεί εδώ και χρόνια με τις ενέργειές του το ΕΛΚ, αλλά παραμένει ανοικτό τι στάση θα κρατήσουν τα 260 μέλη του, καθώς η ψηφοφορία θα είναι μυστική, γεγονός που καθιστά απρόβλεπτο το αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στη συνεδρίαση και όπως αναμένεται θα υπερασπιστεί αυτοπροσώπως τις θέσεις του. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και της προέδρου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Χρόνια τώρα το ΕΛΚ ταλανίζεται με το «πρόβλημα Όρμπαν», αλλά πέρα από την κατά καιρούς κριτική για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών στην Ουγγαρία, της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης γνώμης και τις επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά και την ΕΕ δραστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, αφού η κεντροδεξιά δεν ήθελε να χάσει τις έδρες του Fidesz στην ευρωβουλή.

Η καμπάνια του Ορμπάν κατά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής στο ΕΛΚ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Και μόνον όταν ο Όρμπαν εξαπέλυσε καθ’ οδόν προς τις κάλπες των ευρωεκλογών μια κατά μέτωπο επίθεση με αφίσες κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή το μεταναστευτικό άρχισε να γέρνει εις βάρος του η πλάστιγγα και να γίνεται λόγος για αποπομπή του. Την περασμένη εβδομάδα που ο Βέμπερ επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη κάποιες από τις αφίσες αυτές καλύφθηκαν, αλλά μόνον όσες ήταν πιθανόν να δει ο Βαυαρός πολιτικός.

Διχασμένο το ΕΛΚ -Φόβοι μήπως ο Όρμπαν συμμαχήσει με την Ακροδεξιά

Οι γνώμες στο ΕΛΚ διίστανται αναφορικά με το μέλλον του Όρμπαν στην παράταξη, αφού σε περίπτωση αποπομπής του όχι μόνον θα χάσει τις 13 έδρες του Fidesz στην ευρωβουλή, αλλά υπάρχει κίνδυνος να συμπράξει ο Ούγγρος πρωθυπουργός με άλλα δεξιά-ακροδεξιά κόμματα για το σχηματισμό μιας νέας παράταξης.

Άλλωστε κι ο ίδιος ο Όρμπαν φρόντισε το τελευταίο διάστημα να ενισχύσει αυτούς τους φόβους. «Ίσως να μην είναι η θέση μας στο ΕΛΚ», είπε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμαχήσει με το δεξιό συντηρητικό κυβερνών Kόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, το PiS, o ηγέτης του οποίου Γιάροσλαβ Καζίνσκι συμμερίζεται τις απόψεις του Όρμπαν σε πολλά θέματα. Άλλοι πιθανοί εταίροι του θα μπορούσαν να είναι η ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το ακροδεξιό FPÖ της Αυστρίας σε μια συμμαχία που σύμφωνα με εκτιμήσεις του ευρωκοινοβουλίου ενδέχεται να εξασφαλίσει μετά τις ευρωκλογές 71 από τις συνολικά 705 έδρες του, σχεδόν όσες και οι Φιλελεύθεροι του ALDE και αρκετά περισσότερες από εκείνες των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Όμως οι διαφορές που χωρίζουν τα κόμματα αυτά είναι μεγάλες. Ο Σαλβίνι επιμένει στον καταμερισμό των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, κάτι που απορρίπτει μετά βδελυγμίας ο Όρμπαν. Από την άλλη πλευρά η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» διαφωνεί με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που πρεσβεύει ο επικεφαλής της Λέγκα, ενώ οι Πολωνοί του PiS αντιμετωπίζουν με καχυποψία το φλερτ του AfD με τη Ρωσία. Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι αυτοί, είναι ότι η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να κλείσει τις πόρτες της στους μετανάστες.

Ανησυχία για την αξιοπιστία του ΕΛΚ

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί στο ΕΛΚ που φοβούνται ότι ο Όρμπαν θα μπορούσε να αποτελέσει βαρίδι στο δρόμο προς τις ευρωκλογές και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να του δείξουν την πόρτα εξόδου για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της παράταξης σε μια περίοδο που τα δημοκρατικά ιδεώδη δέχονται έντονες πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Κι όπως λένε, αν παραμείνει τελικά το Fidesz στο ΕΛΚ τίποτε δεν διασφαλίζει ότι θα αλλάξει τη σκληροπυρηνική γραμμή του. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Όρμπαν όταν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα με μισή καρδιά συγνώμη που αποκάλεσε «χρήσιμους ηλίθιους της Αριστεράς» τους επικριτές του εντός της παράταξης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την έως τώρα πολιτική του.

Δεν αποκλείεται πάντως οι σύνεδροι να αποφασίσουν το απόγευμα αναστολή της συμμετοχής του Fidesz στο ΕΛΚ και όχι αποπομπή του σε μια μεσοβέζικη λύση, που θα βάλει σε νέους μπελάδες τον Βέμπερ, καθώς δέχεται σφοδρή κριτική από πολιτικούς αντιπάλους για τις προσπάθειές του να μην κατέβει από το τρένο το κόμμα του Όρμπαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ