Επίθεση στην Ουτρέχτη: Μία επιστολή του δράστη ενισχύει το σενάριο της τρομοκρατίας

Το σενάριο της τρομοκρατίας εξετάζεται σοβαρά μία ημέρα μετά την επίθεση στην Ουτρέχτη με τους τρεις νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι ερευνητές, διευκρινίζοντας πως βασίζονται κυρίως σε μια επιστολή η οποία βρέθηκε μέσα στο όχημα του δράστη, του 37χρονου Γκιόκμεν Τανίς.

Η εισαγγελία και η τοπική αστυνομία διευκρίνισαν πως σε αυτό το στάδιο των ερευνών δεν έχουν διαπιστώσει «καμία προηγούμενη σχέση» ανάμεσα στον τουρκικής καταγωγής δράστη και τα θύματα της επίθεσης στο τραμ, η οποία στοίχισε χθες, Δευτέρα, το πρωί τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ εννέα τραυματίσθηκαν.

«Σ' αυτό το στάδιο, το κίνητρο της τρομοκρατίας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η εισαγγελία και η τοπική αστυνομία, που χθες έθεσαν υπό κράτηση συνολικά τρεις υπόπτους. Εξήγησαν πως βασίζονται σε μια επιστολή που βρέθηκε μέσα στο όχημα του κύριου υπόπτου, ενός 37χρονου που έχει γεννηθεί στην Τουρκία.

Ωστόσο παραμένει ασαφές αν ο Τανίς, ο οποίος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν, ενεργούσε βάσει πολιτικών πεποιθήσεων ή κάποιας προσωπικής βεντέτας. «Άλλα κίνητρα εξακολουθούν να μην έχουν αποκλεισθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως ο 37χρονος συνελήφθη χθες έπειτα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας που διήρκεσε επτά ώρες και βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας θα οδηγηθεί την Πέμπτη ενώπιον δικαστή.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, ο Τανίς είχε καταδικαστεί πριν από δύο εβδομάδες σε τετράμηνη φυλάκιση για μια διάρρηξη στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018, ενώ στις 4 Μαρτίου είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση άλλων δύο εβδομάδων για κλοπή από κατάστημα. Όμως οι καταδίκες δεν ήταν οριστικές και ο 37χρονος μπορούσε να ασκήσει έφεση, λόγος για τον οποίο κυκλοφορούσε ακόμη ελεύθερος. Την ίδια μέρα, στις 4 Μαρτίου ο Γκιοκμέν Τανίς πέρασε από μια ενδιάμεση ακρόαση για μια υπόθεση βιασμού το 2017. Για την ίδια υπόθεση είχε τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος την 1η Μαρτίου προκειμένου να περάσει από ψυχιατρική εξέταση.

Εκτός από τον Τάνις, άλλοι δύο άνδρες ηλικίας 23 και 27 ετών εξακολουθούσαν σήμερα να βρίσκονται υπό κράτηση, αφού συνελήφθησαν χθες το βράδυ. Καμιά διευκρίνιση δεν έχει δοθεί για το βαθμό της ενδεχόμενης εμπλοκής τους.

Οι τρεις Ολλανδοί θύματα της επίθεσης αναγνωρίσθηκαν ως μια 19χρονη γυναίκα και δύο άνδρες ηλικίας 28 και 49 ετών. Άλλοι τρεις, ηλικίας από 20 έως 74 ετών, τραυματίσθηκαν σοβαρά από σφαίρες. Από το πρωί σήμερα, κάτοικοι της Ουτρέχτης, μιας πόλης περίπου 350.000 κατοίκων που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ολλανδίας, άρχισαν να καταθέτουν λουλούδια προς τιμήν των θυμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ