Τρέχει και δεν φτάνει ο Τσίπρας για να προσελκύσει νέους -Ομιλία για το brain drain σήμερα - iefimerida.gr

Τρέχει και δεν φτάνει ο Τσίπρας για να προσελκύσει νέους -Ομιλία για το brain drain σήμερα

Αλέξης Τσίπρας -Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου δύο μήνες πριν από την κάλπη των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών η ηγεσία αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν σε αλλαγή πορείας, με δύο στροφές στην έως τώρα ακολουθούμενη γραμμή.

Η πρώτη αποτελεί προσπάθεια προσέγγισης της νεολαίας και η δεύτερη -μέσω πυρών προς τη διακυβέρνηση Καραμανλή- ελιγμό προσέγγισης, εκείνων που βρίσκονται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στροφή πρώτη: Στόχος οι νεολαίοι να πάνε στην κάλπη

Η πρώτη εμφανής στόχευση έχει να κάνει με τους νέους ψηφοφόρους αλλά και τις μικρές ηλικίες καθώς είναι πολλοί οι νέοι ψηφοφόροι που έχουν από τις τελευταίες εκλογές ενταχθεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Με κύριο στόχο να πάνε όσο το δυνατό περισσότεροι από τους νεολαίους να ψηφίσουν και να μην αντιμετωπίσουν «χαλαρά» την εκλογική μάχη (εκτινάσσοντας έτσι στα ύψη την αποχή), ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το μέγαρο Μαξίμου και μέσα σε ένα 24ωρο εμφανίζεται ως κεντρικός ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις με ακροατές μαθητές, σπουδαστές, αλλά και νεαρούς επιστήμονες.

H αρχή έγινε από την εκδήλωση που οργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Στ.Κούλογλου στο θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ, σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπου μαθητές, σπουδαστές αλλά και νέοι επιχειρηματίες έθεσαν ερωτήματα στον πρωθυπουργό για την επόμενη ημέρα σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια συζήτηση (που φάνηκε να απολαμβάνει μένοντας έως αργά), είχε την ευκαιρία να μιλήσει για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τη νέα γενιά, δίνοντας απαντήσεις για το το δημόσιο σχολείο, την διαδικασία εισόδου στα Πανεπιστήμια, τον επαγγελματικό προσανατολισμό στο σχολείο, το brain drain αλλά και για την ινδική κάνναβη.

Σε αυτή τη συζήτηση, ο πρωθυπουργός εκτός από τις προτάσεις του κόμματός του φρόντισε αρκετές φορές να υπογραμμίσει το βάρος της ψήφου στις Ευρωεκλογές. Μία από αυτές μάλιστα αποκάλυψε ότι δέχτηκε εισηγήσεις να προχωρήσει σε ταυτόχρονες εκλογές τον Μάιο αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αντιστάθηκε» και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Σήμερα το πρωί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ο κ.Τσίπρας θα μιλήσει ενώπιον νέων ερευνητών για τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνησή του θα δώσει κίνητρα για την επιστροφή νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν την τελευταία δεκαετία λόγω της κρίσης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον είναι εδώ: Από το brain drain στο brain gain» και στη συνέχεια θα έχει ανοιχτή συζήτηση με νέους ερευνητές και επιστήμονες

Στροφή δεύτερη, τέλος στο απυρόβλητο της κυβέρνησης Καραμανλή

Η δεύτερη στροφή είναι αναμφίβολα πιο εντυπωσιακή και συνδέεται με την επιδίωξη να φέρει πιο κοντά την Αριστερά με τον Σοσιαλιστικό χώρο.

Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ που -πολύ προσεκτικά- είχε περίπου εξαιρέσει από την κριτική του τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, τώρα όλα δείχνουν ότι η ανάγκη σύγκλισης με τους Σοσιαλιστές, δίνει τέλος στην εποχή που η Κυβέρνηση Καραμανλή, έμενε στο απυρόβλητο.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα στην προτελευταία εμφάνισή του στη Βουλή και τα βέλη που έριξε για τα όσα έγιναν στην οικονομία και επί γαλάζιας διακυβέρνησης (2004-2009) παραξένεψε πολλούς.

Όλως τυχαίως ο Γιώργος Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη μίλησε στη Δημόσια Τηλεόραση με σκληρά λόγια για τη διακυβέρνηση Καραμανλή λίγο πριν την κρίση αλλά και για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει με στελέχη από τη Δεξιά.

Και το Σάββατο όμως στη Συνδιάσκεψη του ΚΙΔΗΣΟ ο Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρά πυρά εναντίον των (εκ δεξιών προερχομένων) στελεχών της κυβέρνησης.

Επειδή όμως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –εκτός της «στήριξης» που προσέφερε με τη στάση του στις Πρέσπες- είναι σαφές ότι ορίζει τη Δεξιά ως κύριο αντίπαλο των Σοσιαλιστών, πληθαίνουν οι τοποθετήσεις ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ που ασκούν κριτική για τα όσα δεν έγιναν –κυρίως στην οικονομία- επί διακυβέρνησης Καραμανλή.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο Νίκος Φίλης ο οποίος πήρε το όπλο του και χωρίς περιστροφές, κάλεσε τη ΝΔ του Καραμανλή σε απολογία. «Η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί συνολικά ως κόμμα για τα τεράστια ελλείμματα του 2009 που οδήγησαν στη χρεοκοπία» υποστήριξε στον Alpha ο πρώην υπουργός Παιδείας, ερχόμενος έτσι «κοντά» στον Γ. Παπανδρέου.

Η σκληρή κριτική Φίλη για τα γαλάζια ελλείμματα μόνο τυχαία δεν ήταν ενώ αναμένονται τοποθετήσεις κι άλλων στελεχών.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ