Πάνω από 6000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την δουλειά τους στην Ισπανία - iefimerida.gr

Πάνω από 6000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την δουλειά τους στην Ισπανία

Πάνω από 6000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την δουλειά τους στην Ισπανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματική είναι η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ισπανίας καθώς πάνω από 6.000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την δουλειά τους από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Έτσι ο κλάδος στέλνει σήμα κινδύνου προς την Πολιτεία και προς την κοινωνία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας που είναι στις 3 Μαΐου, επισημαίνοντας πως «χωρίς δημοσιογραφία δεν υπάρχει δημοκρατία».

Πιο συγκεκριμένα από το έτος 2008 6.243 δημοσιογράφοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά ενώ 67 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει. Η κατάσταση όμως συνεχίζει να επιδεινώνεται παρ' όλο που έχουν εφαρμοστεί 23 κοινωνικά προγράμματα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία αριθμεί πάνω από 21.000 δημοσιογράφους.

Μάλιστα θύματα αυτής της «λαίλαπας» είναι και οι γνωστές εφημερίδες, δύο από τις μεγαλύτερες της χώρας, η «El Mundo» και η «El Pais». H «El Mundo» έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της στα συνδικάτα και θα προχωρήσει στην περικοπή «τουλάχιστον 195 θέσεων εργασίας». Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε έναν στους τρεις δημοσιογράφους σύμφωνα με τον Φερνάντο Κάνο ο οποίος είναι αρχισυντάκτης της εξειδικευμένης στα ΜΜΕ ιστοσελίδας prnoticias.com. Επίσης ο κ. Κάνο επισημαίνει πως και η «El Pais», «θα κάνει κάτι ανάλογο».

Επίσης και η «Publico» η οποία έπαρινε θέση υπέρ του κινήματος των «Αγανακτισμένων» έχει σταματήσει την έντυπή της έκδοση ήδη από τον Φεβρουάριο, καθώς πλέον έχει μόνο διαδικτυακή παρουσία. Συνολικά 160 δημοσιογράφοι της εφημερίδας αυτής βρέθηκαν χωρίς δουλειά.

Για να εναντιωθεί στην κατάσταση αυτή, η «Fape» έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη συγκεντρώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας «για να διεκδικήσει μια καλύτερη προοπτική για τους δημοσιογράφους και να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη ότι η αποδυνάμωση της δημοσιογραφίας καθιστά φτωχότερη τη δημοκρατία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ