Μέρκελ: Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν «χαλαρώνει» - iefimerida.gr

Μέρκελ: Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν «χαλαρώνει»

Μέρκελ: Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν «χαλαρώνει»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πεπεισμένη ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν θα «χαλαρώσει» εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αφού όπως εξήγησε τα 25 από τα 27 κράτη έχουν ήδη συμφωνήσει ότι μια ζωή στηριγμένη στο διαρκώς αυξανόμενο χρέος δεν μπορεί να στηριχθεί.

Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα "Hamburger Abendblatt" και ερωτώμενη για το αν υπάρχει ο κίνδυνος κάποια κράτη να «μαλακώσουν» το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η Καγκελάριος εμφανίζεται πεπεισμένη ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, καθώς 25 από τα 27 κράτη έχουν ήδη συμφωνήσει, «εκφράζοντας την κοινή αντίληψη ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί έναντι των επόμενων γενεών μια ζωή στηριγμένη σε διαρκώς αυξανόμενο χρέος». Επισημαίνει δε ότι «η εμπιστοσύνη, που θέλει να επανακτήσει η Ευρώπη παγκοσμίως, εξαρτάται και από την αξιοπιστία σε αυτό το ζήτημα».

Σε ότι αφορά στον τρόπο που θα βγει η Ευρωπαϊκή Ενωση από την κρίση, η κυρία Μέρκελ εκτιμά ότι δεν μπορεί να είναι άλλος από τη στέρεη δημοσιονομική πολιτική και τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Μάλιστα, ειδικά για την ανάπτυξη, η γερμανίδα Καγκελάριος εξήγησε ότι θεωρεί πως θα πρέπει αυτή να στηρίζεται «στην παιδεία, στην έρευνα, στη δύναμη της ανανέωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μια λογική εξέλιξη των μισθών και κυρίως στο άνοιγμα των αγορών εργασίας» και όχι σε «ακριβά προγράμματα».

Επίσης, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως η σταθερή δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη προκειμένου «να απαλλαγούμε από την υπερχρέωση των τελευταίων ετών» και επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη.

«Για αυτό απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα άρουν τα εμπόδια για την ανάπτυξη και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των κρατών», εξηγεί η Καγκελάριος και αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα ασχοληθεί ακριβώς με αυτό το θέμα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από την αντίληψη ότι η ανάπτυξη κοστίζει πάντα πολλά χρήματα και πρέπει να είναι αποτέλεσμα ακριβών προγραμμάτων για την πραγματική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης, η γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζει ότι η μοναδική λύση είναι να μειωθούν τα εμπόδια για την πρόσληψη νέων ανθρώπων και να βελτιωθεί το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Ολα αυτά είναι μέτρα, για τα οποία χρειάζεται πολιτικό θάρρος και δημιουργικότητα μάλλον, παρά δισεκατομμύρια ευρώ. Προγραμματίζουμε τώρα στην Ευρώπη να διαμορφωθεί πιο ευέλικτα η χρήση των κοινοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν καλύτερα και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», δηλώνει κι εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησής της να ενισχύσει προς αυτή την κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ