Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής απένειμε ο ΠτΔ στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο [εικόνα] - iefimerida.gr

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής απένειμε ο ΠτΔ στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο [εικόνα]

Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αρμονική συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το γεύμα που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, με την ευκαιρία του εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε ότι «εορτάζουμε από κοινού και φέτος την θριαμβική εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης, το 842, των ιερών και σεπτών εικόνων» και πρόσθεσε ότι «η λαμπρή αυτή επέτειος πρέπει να συνιστά για όλους, κατ΄ εξοχήν όμως για τους ορθόδοξους χριστιανούς και πρωτίστως για εμάς, τους Έλληνες, ανέσπερη αφετηρία αναστήλωσης των αρχών και αξιών τόσο της πίστης μας, όσο και του λαού μας και του έθνους μας, μέσα μάλιστα σε κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς».

Ο ΠτΔ υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι «η πρώτη προσδοκία του λαϊκού αισθήματος από την Εκκλησία μας είναι η δική της εν αγάπη αρραγής ενότητα κατά την εκπλήρωση της αποστολής της, κατ΄ εξοχήν δε κατά την υπεράσπιση της Πίστης μας αλλά και του χειμαζόμενου ανθρώπου».

Μάλιστα, υπενθύμισε την περικοπή της προς Εβραίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου (ΙΑ, 32-40), η οποία αφορά τον βίο και την πολιτεία των Αγίων και των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και της αταλάντευτης προσήλωσής τους στο ιερό καθήκον, επισημαίνοντας ότι «δεύτερη προσδοκία του λαϊκού αισθήματος από την Εκκλησία μας είναι η ανιδιοτελής, συνεπής και μέχρις αυτοθυσίας προσήλωση του κλήρου, μ΄ επικεφαλής τους Αγίω Πνεύματι εκλεγμένους ταγούς του, στο ιερό καθήκον εκπλήρωσης της αποστολής της».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «μόνον έτσι αφενός δικαιώνεται, και δη στο διηνεκές, ο ρόλος της Εκκλησίας μας. Και, αφετέρου, η Εκκλησία καθίσταται γνήσιο και ασφαλές υπόδειγμα συμπεριφοράς για καθέναν μας, ιδίως δε για όλους εμάς, στους οποίους ο λαός μάς έχει εμπιστευθεί με δημοκρατική νομιμοποίηση τις τύχες του ως προς την "όκωσπερ τείχεος" υπεράσπιση του δημόσιου και του εθνικού αυμφέροντος».

Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι για ακόμη μια φορά, τηρείται η παράδοση αυτού του, άκρως συμβολικού, κοινού γεύματος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τιμώντας, όπως επιβάλλει η αρμονική συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία μας, υπό όρους αρραγούς ενότητας και υποδειγματικής συνέπειας, θα φωτίζει, με το αΐδιο φως της πίστης μας, τον δρόμο του λαού μας και του έθνους μας, για την εκπλήρωση της Ιστορικής του αποστολής, συνακόλουθα δε για την κατάκτηση του Ιστορικού μέλλοντος που του αναλογεί και του αρμόζει».

Απονομή του Παρασήμου του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος της Τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο

Να σημειωθεί ότι σε ειδική τελετή, ο ΠτΔ απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος της Τιμής, προκειμένου, όπως είπε, να τον τιμήσει «για το πολύπλευρο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελείτε ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ιδίως δε ως προς το κοινωνικό σας έργο, έχω χρέος ν’ αναδείξω ότι ανταποκρίνεται υποδειγματικώς στις αρχές και τις αξίες της Εκκλησίας μας, κινούμενο, στο πλαίσιο των Ευαγγελικών επιταγών, από την αφετηρία του “Αγαπάτε Αλλήλους” έως το ύψιστο ιδανικό του “Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν”» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Το παράσημο που δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε θερμά τον ΠτΔ υποστηρίζοντας πως «ό,τι έγινε, αν έγινε, και ό,τι γίνεται, αν γίνεται κάτι, μέσα στη ζωή της Εκκλησίας που έχει αντίκτυπο και στη ζωή των συνανθρώπων μας, δεν είναι έργο προσωπικό, είναι έργο συλλογικό».

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ευχήθηκε στη συνέχεια προς τον κ. Παυλόπουλο « αυτή η κίνηση να αντιπροσωπεύει πάντοτε την αγάπη σας προς την Εκκλησία μας, τους Ιεράρχες, τα μέλη, τους συνεργάτες μας, τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι χωρίς να φαίνονται, χωρίς να θέλουν να κάνουν ή να έχουν διακρίσεις, δίνουν συνέχεια –και αυτό το συνέχεια είναι από αιώνες- μέχρι και σήμερα».

Nωρίτερα, με αφορμή την εορτή της Α' Κυριακής των Νηστειών, τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Συνοδική Θεία Λειτουργία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, πρέσβεων ορθόδοξων κρατών και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ