Τι «είδε» ο ΟΗΕ στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα - iefimerida.gr

Τι «είδε» ο ΟΗΕ στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Τι είδε ο ΟΗΕ στην Αμυγδαλέζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ικανοιποιημένη από τις υλικές συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, εμφανιστήκε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία, όμως, εξέφρασε τις γενικότερες επιφυλάξεις της σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των κέντρων αυτών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης οι υλικές συνθήκες κράτησης είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλους χώρους διοικητικής κράτησης αλλοδαπών ανά την επικράτεια.

Ωστόσο εξέφαρασαν τις γενικότερες επιφυλάξεις τους σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των κέντρων αυτών. Συγκεκριμένα, για την Υπατη Αρμοστεία κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η διαδικασία, τα κριτήρια και οι όροι υπό τους οποίους πραγματοποιούνται οι αστυνομικές επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και μεταφοράς τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και, μελλοντικά, σε άλλα κέντρα που θα δημιουργηθούν.

Η ανησυχία αυτή επιτείνεται, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, από το γεγονός ότι παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη), καθώς και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας.

Η Υπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει επίσης ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η διοικητική κράτηση αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα είναι επιτρεπτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο εν΄όψει της απομάκρυνσής τους στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης. Σε περίπτωση που η απομάκρυνσή τους είναι ανέφικτη (για λόγους νομικούς ή πρακτικούς), η αποτελεσματικότητα του μέτρου της κράτησης εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ