Το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου για τα στερεότυπα, τον αντιαμερικανισμό, τις προκαταλήψεις

Είναι άραγε οι Αµερικανοί από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη; Mήπως ο αντιαµερικανισµός είναι νοµιµοποιηµένος ρατσισµός; Ή µήπως πρόκειται για κάτι ανύπαρκτο, για µια κατασκευή των Αµερικανών υπερπατριωτών που δεν δέχονται κριτική και δεν παίρνουν από λόγια;

Με αυτά τα ερωτήματα, στο οπισθόφυλλο, μάς προϊδεάζει για την ιστορία με την οποία καταπιάνεται στο νέο της βιβλίο η Σώτη Τριανταφύλλου. Τίτλος του «Μόνοι στον κόσμο» ένα βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη, με την υποσημείωση, Ευρωπαίοι συγγραφείς, αντιαμερικανισμός και αμερικανική μοναξιά.

«Πολλοί αποδίδουν την ευρωπαϊκή εχθρότητα εναντίον των ΗΠΑ στον φθόνο και θεωρούν τον «εξαµερικανισµό» άριστη μορφή εκσυγχρονισμού» γράφει.

«Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις, ο αντιαµερικανισµός είναι µια σειρά από στερεότυπα, προκαταλήψεις και υπεραπλουστευµένες, συνήθως ανακριβείς, πληροφορίες: το πρόβληµα στις κοινωνίες µας είναι ότι όλες οι παρεξηγήσεις, αν και συνιστούν ψεύτικες ιδέες, παραµένουν αληθινά γεγονότα. Τα αρνητικά αισθήµατα µαζί µε κάθε λογής φαντασιώσεις για την Αµερική χρονολογούνται από την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου· από τότε που ο Κολόµβος µετέφερε την εικόνα ενός ελκυστικού πρωτογονισµού στον οποίο απέδιδε ταυτοχρόνως στοιχεία εκφυλισµού. Και προτού ο Νέος Κόσµος εξελιχθεί στις Ηνωµένες Πολιτείες και στη συνέχεια σε παγκόσµια δύναµη –«υπερδύναµη»–, η Ευρώπη ένιωθε ένα είδος ανηµπόριας που πήγαζε από την ίδια: η Αµερική φάνταζε σαν ένας απειλητικός νεόπλουτος που ανέβαινε γοργά στην παγκόσµια κλίµακα. Αυτά τα αισθήματα δεν ήταν πάντοτε ξεκάθαρα και χωρίς αµφισηµία: πολλοί Ευρωπαίοι ταλαντεύονταν ανάµεσα στην ανησυχία και στο θάµβος, ενώ άλλοι έβλεπαν την Αµερική σαν το ιδανικό καταφύγιο από την ευρωπαϊκή στενότητα, τις ασφυκτικές παραδόσεις και τα αυταρχικά καθεστώτα».


Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.

Το 1980 αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό τμήμα της ΦΜΣ (Καποδιστριακό Πανεπιστημιο). Συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο (Αμερικανική Ιστορία και Πολιτισμός στο Παρίσι και Ιστορία των Αμερικανικών Πόλεων στο New York University). Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στη Φιλοσοφία των Μαθηματικών και στη Ρωσική Ιστορία. Έχει εργαστεί, ως ερευνήτρια, στο Centre d’Études Nord-Américaines στο Παρίσι.
Πέρα από τη συγγραφική της δραστηριότητα (μυθοπλασία, δοκίμια, βιβλία για παιδιά και εφήβους), εργάζεται ως μεταφράστρια από τέσσερις γλώσσες, ως επιμελήτρια εκδόσεων, ως αρθρογράφος σε εφημερίδες, ενώ έχει εργαστεί και ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες.

Το τελευταίο της μυθιστόρημα, Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017 από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΜΟΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ