Την εκταφή του λειψάνου του δικτάτορα Φράνκο σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση - iefimerida.gr

Την εκταφή του λειψάνου του δικτάτορα Φράνκο σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση

Ενας νοσταλγός του Φράνκο χαιρετά φασιστικά μπροστά στο μαυσωλείο / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκταφή του λειψάνου του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, και τη μεταφορά του σε κοιμητήριο της Μαδρίτης, αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το λείψανο του Φράνκο θα ενταφιαστεί εκ νέου στο πάνθεον του Μινγκορούμπιο-Ελ Πάρντο, που ανήκει στο κράτος, και βρίσκεται μέσα σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταφορά του λειψάνου από το γιγαντιαίο μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων (Valle de los Caido) αποτελούσε δέσμευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο του 2018.

Παρά ταύτα, σημαντικό εμπόδιο στο εγχείρημα είναι μια προσφυγή που έχει κατατεθεί από απογόνους του Φράνκο στην ισπανική Δικαιοσύνη.

Η μεταφορά του λειψάνου του δικτάτορα, αν πραγματοποιηθεί στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε, θα βάλει τέλος σε σχεδόν έναν χρόνο αντίστασης των απογόνων του δικτάτορα, νικητή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου του 1936-1939, και της μονής των Βενεδικτίνων που συντηρεί το μαυσωλείο.

Η κυβέρνηση χρειάσθηκε αρχικά να λάβει την υποστήριξη του Βατικανού και στη συνέχεια απέρριψε την πρόταση της οικογένειας να ταφεί το λείψανο του δικτάτορα στον οικογενειακό τάφο στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, στην καρδιά της Μαδρίτης, δίπλα από τα ανάκτορα.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους ότι ο καθεδρικός ναός μπορεί να μεταμορφωνόταν σε τόπο προσκυνήματος νοσταλγών της δικτατορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ